fredag 29 augusti 2008

Ett smaktempel i Gamla Stan

Späda rödbetor långsamt pocherade i Minus 8 vinäger och valnötsolja, odlad störkaviar"Rossini", svenkodlad rök silverål under mjukt äpple och dillgelé samt vinägrett på kokspadet.

Jag är övertygad efter en av de bästa smakupplevelserna någonsin. Detta är ett smaktempel som alla borde unna sig. Frantzen Lindebergs höstmeny är ohyggligt genomförd och efter att ha ätit den ikväll så kan jag bara konstatera att det inte finns några som helst svackor. Smakerna är distinkta och tar tag i varandra, lyfter, balanserar och kompletterar tillsammans med de olika konsistenserna och kontrasterna mellan varmt och kallt.
Allt bygger på ett i det närmaste perfekt råvaruval och en sublim råvaruhantering där fokus ligger på djup smak.
Eftersom helheten är så berömlig kan man inte plocka favoriter ur menyn annat än sådant som sticker ut som överkurs av perfektion som anklevern som knappast känns, bara smälter och smakar, som en saltbakad rotselleri som inte kan efterliknas där den ligger under hyvlade rostade kastanjer och en smakrik oxmärg, som den confiterade fläskläggens garni, egenkomponerad svart curry "thailandaise".
Med jämna mellanrum under kvällen kommer viktiga "knorrar" (överraskningar) som inte ska avslöjas här för den lystne som torde göra bäst i att beställa bord så fort som möjligt - för den oinvigde blir en middag här ett minne för livet, missa inte den chansen för då kommer Gud att gråta för Din olyckas skull.