måndag 21 januari 2019

Kylskåpsrensning från julen

Före tillagning

Jo, det är över nu. Låg lite sill som ingen hade lust på längre, några guckor och röror som sett sitt bästa, en intorkan skiva pastej som inte ens hunden estmerade, 

Längst nere i grönsakslådan en påse med brysselkål. Hmmm, hade set sina bästa dar. Tog kniven och plockade. Det var para de yttersta bladen som kommit i upplösning och såg äckligt bruna ut. Därunder var brysselskottet alldeles ljusgrönt och krispigt.
Jag hör till skaran som tycker att brysselkål ska kokas helt mjuka för att den bästa smaken ska komma fram, mjuka men aldrig överkokta.Sköljde noga och kokade så att provstickan precis gick genom. Hällde av i ett durkslag och lät torka.
Plockade små buketter ur en brockoli som också blivit över, hettade upp en järnpanna och råstekte. I med smör mot slutet och så brysselkålen, fick steka så fettet stänkte. En deciliter ljus soja, lite risvinäger, salt, det räcker. Fick koka ner något. Stekte sidfläsk och värmde på lite överbliven rattatouille och se där, fantastiskt i smak, rejäl mat och mätt blev jag.