tisdag 9 mars 2021

Birgitta Rasmusson, inspiratör som är borta. Börjat baka av lustMoloken efter att en vetesur dött. 

Tänkte så här, att i väntan på att min tvärsäkra rågsur ska vakna så bakar jag vanligt jäsbröd (alltså på industrijäst). Vanligt lite saltigt formbröd.

På vägen hem från landet i fredags lyssnade vi till reprisen av Meny med Birgitta Rasmusson, en mycket ämabel människa som jag lärde känna i många olika sammanhang, inte minst när jag jobbade med Sven-Gunnar Svensson. Nu och är båda borta och saknade, Birgitta härom dagen och Sven-Gunnar för åtta år sedan.

Min grej har aldrig på riktigt varit bakning. Tror det varit alldeles för många missar för att locka till längtan.

Meny-programmet med Birgitta och den sanslösa entusiasm och deras gemensamma smaknjutning fick mig att börja bläddra i "sju sorters kakor". Upptäckte att den är alldeles sönderläst, har väl bakat en del och sedan förträngt, men kanske mest läst.

Igår kväll så började jag baka igen, enkla formbröd med enkelt vetemjöl, industrijäst, vanligt salt, lite socker, olja och och fem deciliter vassle som blev över efter veckans färskost.

Varför ska jag köpa osmakligt rostbröd för när det här är så enkelt och så gott.

"Rysligt" säger vän av komlex bakning med stenmalt mjöl av ålderlig typ och med surdegsgrund.

Ja, men det var inte det jag ville uppnå, ville verkligen ta vara på vasslen och göra det kvickt.


Så här gjorde jag:

780 g siktat vetemjöl

1 pkt jäst

1 msk strösocker

2 tsk salt

5 dl vassle (eller vatten)

Lös jästen i lite av vasslen och strösockret. Häll över resen av vasslen och mata på med det siktade mjölet lite i sänder. När degen gått ihop någorlunda strö över salt och låt arbeta med degkroken i 15 minuter (minst). 

Låt sedan jäsa bredvid spisen som är satt på 200° i 40 minuter.

Smörj formbrödsformarna genom att pensla dem med smält smör. Vält upp degen på mjölat bakbord och dela så att de passar formarna. Bearbeta inte degen utan häll den orörd i formarna och platta till den något så att den fyller botten. Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare minst 30 minuter. Släng in en kaffekoppa iskallt vatten i ugnen, stäng luckan och sätt in bröden efter en halv minut på ugnens nedersta fals. Baka i 30-30 minuter eller tills innertempen är 98°. Ta ut och vält ur formarna och lägg bröden på galler täckta av bakduk för att svalna. 

Nu bubblar en rågsur ovanpå torktumlaren i badrummet för nästa bakprojekt med utvalt stenmalt mjöl. Sen ska det bli småkakor också som en hyllning till Birgitta Rasmusson.