onsdag 10 januari 2007

Ugnslandskap


Rodjana fyller år idag. En stor skygryta står på spisen sedan lunchen med härligt rostade lammben – det blir sky till lamm i dillsås på fredag för när vi handlade lammsteken till födelsedagsmiddagen så slank det med ett bogblad också som hastigt benades ur och skars till dillköttbitar.
Till lammsteken som vi stekt urbenad späckad med den finaste rosmarinen, timjan och vitlök serverades rostade rotsaker; morot, blå kongo (det enda den duger till) cirkelbeta (av en mycket gammal sort) små palsternackor och små rödlökar.
Innan dess åt vi lufttorkad skinka av westfalentyp med strimlad parmesan, rostade pinjenötter och den fina olivoljan som jag hela tiden hävdar att jag ska återkomma till, mozzarella med rostad paprika, peppar och basilika samt olivolja, avokado med söt rödlök och så en vitlöksspäckad hummus.
Alla barnen var hemma och det är inte så hemskt ofta och de äldsta båda med pojk- respektive flickvän, småungarna blir lite i extas när storasyskonen kommer, spelar upp hela registret, skitkul.
Jo, översta bilden är ett ugnslandskap – steken genom ugnsluckan med min sabla telefonkamera. Ska skaffa mig en riktig sak, tänker jag varje dag jag sätter in bilder på sidan. En dag bara händer det!
Om steken:
Där benet satt hackas ett stånd timjan, fem vitlökar och fyra rosmarinkvistar ihop med fin olivolja (jag stavmixer) salt och vitpeppar. Smörj, badda, klappa, massera och bind upp. Ugnen på 175 grader (bara för att det var lite brått idag och inte en chans att hålla på med lågtemperatur vilket jag annars brukar). I med termometer och kör till 73 grader. Jag säger som Hemsenisse sa en gång – man ska inte tramsa med lammsteken och den ska inte vara blodig, bara lätt rosa – det blir den vid 73 om den sedan får ligga i en 20 minuter innan bindslet skärs upp och steken skivas.
Rotsakerna – försök få dem i storlek efter tillagningstid, morötter minst, sedan polkabetorna (cirkelbetor, efter gulbetorna de äldsta i landet) Palsternackor och så hela tournerade blå kongo. Ös på olja och gucka runt, på med kvistar av timjan, 10 krossade vitlöksklyftor, salt, svartpeppar och in i ugnen under steken sista halvtimmen på 175 grader. När steken är färdig, upp med rotsakerna och kör hårdare värme (250) så att de verkligen blir rostade.
Kör ner ett knippe plockad mynta i turkisk yougurt med stavmixern, salta och peppra. Godare än man tror både till stek och rotsaker.