måndag 26 april 2021

Kött, kött, kött, somtam på morot och puré på mandel, som poesi

Grillade vitlöksklyftor i jungfuolja


Det är ju faktiskt inte så svårt och vi är lite åt kötthållet nu efter att ha varit vegetarianer hela förra veckan. Fick tag på härlig grillbiff med ett sådant där skönt motstånd som just biffkött ska ge. Halva biffraden ligger på fat i kylen utan plast för att mogna och få ännu mera smak.


Låt oss gå på somtammen först. Jag har skrivit om somtam massor, men det är ett sådant bra tillbehör att det kan upprepas. Därför har jag tagit fram allt på en skärbräda av ingredienser. Vad som behövs är en thailändsk stor mortel av keramik med stöt i trä.



Släng i vitlök, chili, palmsocker, jordnötter och mortla till en smet. Pytsa i limejuice och fisksås och mortla försiktigare för det kan skvätta. Lägg i de grovt rivna morötterna lite i taget och mortla så att fibrerna krossas. Halvtid! Så lägg i de torkade räkorna och det sista av morötterna och mortla tills det vätskat sig lagom (ja det är väl inget jävla exakt recept men jag tycker inte man behöver det, smaka av istället, är det för osalt så stänk över mer fisksås typ).



Biffen stekte jag till en innertemp av 50 grader och slängde upp köttet för vila i sju minuter. Skalade (!!!!) mandeln, kokade mjukt försiktig. Hällde av det mesta av kokspadet och krossade med en stålvisp, i med 50 g smör och uppkokt (nerkokt) grädde. 

Sådär jag, bara att servera, äta och njuta.