lördag 20 oktober 2018

vår vassa AssarMålning med historiaBilden är på Rotebro gästgivargård. Den är målad av min sambo Kristinas morfar Einar Noring, på 60-talet. Hämtade hem den alldeles nyss från Sollentuna Ram. Gamla passepartoen var gulnad och fuktskadad, ramen var trasig. Nu är den syrafri och säkrad för generationer framåt. Vi är bortskämda genom att ha en så fantastisk ramverkstad på nära håll med kunskaper i papperskonservering och säkring av konstverk. Rekommenderas å det varmaste med andra ord. Priserna? Jo lite högre än snabbverkstäder, men man betalar för kvalitet och kunskap!

Gästgivargården fick kreditivbrev av Drottning Kristina 1647 för att driva krog. Det finns massor av historia kring krogen. Något har jag själv lyft i boken ”Döden i skogen” (Ersatz 2006) och i en radioserie jag producerade under Linnéåret för SR P1 Meny, ”Diné med Linné”. (Tror ett av avsnitten finns med här)

Här bodde också konstnären August Malmström i olika omgångar och det sägs att hans målning Grindslanten är målad efter skisser i närheten av Gästgiveriet som också skymtar i bakgrunden på målningen jämte tornsprian av Sollentuna kyrka. Många Sollentunabor menar också att det är deras släktingar som stått modell till barnen som bråkar efter grindslanten så till den milda grad att flickan som sitter och gråter spillt ut korgen med nyplockade lingon.

Någon ur historien berättar om Gästgiveriet att halmmadrasserna var fyllda av möglig och fuktig halm och frukostäggen vid närmare besiktning var ”befröade”.

Nu slumpar det sig inte sämre än att det i morgon kommer att vara en rundvandring på denna historiskt intressanta plats. Det var nämligen här som Sverige förlorades till danskarna på allvar i slaget vid Rotebro då Kung Hans efteråt kunder krönas till Kung av Sverige i Storkyrkan. Slaget stod den 28 november 1497 mellan danska hären och ett uppbåd av riksföreståndaren Sten Sture d.ä. och lojala dalkarlar. Kung Hans hade då varit unionskung över Sverige sedan Kalmaröverenskommelsen 1483.