torsdag 30 augusti 2012

Vårrulle, palt, dumpling och kroppkakaEn vårrulle är en slags pirog liksom pitepalt, finsk kallikokko, kinesisk dumplings Jiaoze,  japanska degknyten, öländska kroppkakor, gotländsk ugnstrull och estniska brödpiroger.

Jag skulle änka mig...eller snarare vet att det är så, att dessa "färdiginpackade" rätter var ägnade att ta med till skogen och till fältet.

På min andra permis från Karolinska, och det har väl lite med längtan att göra, att man ligger där fjättrad vid en droppflaska och drömmer om det man verkligen vill äta, gick jag förbi och köpte ingredienser till lite vårrullar hipp som happ och med detta menas precis så jag vill ha dem.Tyvärr hittade jag inte färsk shitaake vare sig på konsum eller willys. Nödlösningen som blev en lycklig smakförstärkare blev  Christina Frohms och Bengt Pernholms torkade svarta trumpetsvampar några stycken. Annat blev karamelliserad rödlök, hastigt stekt vårlök, köttfärs, glasnudlar och så alla kryddor med såser som lime, pojkesoja, svampsoja, worshestershiresås (uttalas wörstershirsås), vitpeppar.Det blev ett häftigt kok med vackra vårrullar. Gjorde för länge sedan ett step by step på hur man viker och klistrar ihop vårrullar, det hittar du här. Ett grundrecept som inte skiljer så värst finns här.