lördag 8 december 2007

Tabberaset i media


Det har varit några bra medieveckor nu i det sista, vilket kanske kan speglas i bokförsäljningen nu före jul.
Först var det ett brett uppslaget reportage i Nya Wermlands Tidning av matjournalisten Lena Sewall, ett reportage som jag självklart uppskattade något enormt. Flera sidor rikligt illustrerat och med recept ur boken. Dessutom med ett övertygat gillande av innehållet.
Samma veckas söndag hamnade jag i bingolotto och det är klart ett sådant ogenerat, fem minuter långt och direktsänt framträdande med Rickard Olsson är jätteroligt. Det är sådant man kan reflektera över dagar när man sitter med en till synes oigenomtränglig text som ska skrivas om och skrivas om innan den duger och man tycker att dagen håller på att gå sönder.
I torsdags lade kioskhandlarna ut veckans nummer av Året Runt, prenumeranterna fick tidningen redan i måndags. Också här en brett uppslagen artikel om Tabberaset och hans Rodjana och alla barnen med fokus på en trerätters bjudmeny uppdukat som ett Herrgårdsbord som för dagen var klätt i den analkande julens färger. Så också med smakerna som bjöds, saffran, stjärnanis, äpple, kanel, fläsk, kryddpeppar, lutfisk och så en alldeles speciell glögg som liksom desserten är en egen komposition. Återkommer till den inom kort då Året Runtartikeln fått "kallna". Tidningen har ju förstatjing på det vi presenterade. Eller varför inte, rusa åstad och köp tidningen vettja'.
Nya Wermlands Tidning om Tabberasets bok.

Geang Kieow wan gra dok moo. Vilken härlig fredag

Cocosmjölkskokta broskben med rikligt med kött, stuvade i grön curry med kaffirlimeskal och massor med het chili (20 st).

Fredagar brukar vi sätta oss ner och försöka landa i en gemensam riktigt lagad måltid vid fint dukat bord. Igår kväll blev det thai.
Geang Kieow wan gra dok moo som är er broskben stuvade med grön curry och serverade tillsammans med små auberginer. På ett annat fat fanns färsk "sockerkorv" som jag också skrivit om tidigare här och som vi köpte häromdagen i en butik vi upptäckte i somras.
Vitlöksfriterade broskben med ett underbart motstånd och hög syra från marineringen - som isterband i smaken ungefär.

En annan djup tallrik rymde Gra dok moo tod gratiem, stekta broskben som vi alltid handlar här. Rodjana tar en hel vitlök, krossar den och låter den först puttra i lite olja och sedan doppar den i rikligt med het olja. Då är det inte något bekymmer med att skala den, allt fnas innehåller massor av smak nämligen och det sätter sig i de marinerade och syrade broskbenen.
Till allt detta goda serverades ris chili och fisksås.

Just nu i nattens första timmar har jag precis styckat och rimmat två sköna ankor som ska kokas i sitt eget fett i morgon till en ytterligt god confit att ätas med pommes frites och lite ankfett som sås endera dagen med goda vänner - kanske redan lördag kväll.
Godnatt sa jag nyss till de upphackade skroven som står på ytterligt svag värme och släpper fett och mognar. Det eventuella kött som finns kvar på rygg, vingar och revben efter styckning går till en rilette att ha på grovbröd i veckan, saltat, pepprat och med rikligt at ankflott - som en anksylta helt enkelt. Biulder och mer om detta i morgon.