måndag 26 november 2007

Indiskt i förrgår - Bingolotto igår

Rickard Olsson har ett ogenerat matintresse och är en kunnig kokbokssamlare - nu har han även min "Järnspisar, hackekorv och tabberas" i sin samling.
Vi hade ett direktsänt, underhållande och roligt möte i Bingolotto igår kväll inför en miljon tittare. Ingen behöver därefter sväva i tvivel om vad min bok handlar om: Den svenska maten, hur den var, vad som hänt med den och hur den kommer att bli.
En lite för vattnig Dal. I Indien har jag ätit den betydligt krämigare och kryddigare. Här hemma också för den delen.

I lördags tog jag hela familjen och goda vänner till den nyöppnade indiska krogen på Rotsunda Torg, en kvarterskrog med ambitioner som drivs av två punjabibröder.
När jag testade att äta lunch där i förra veckan var jag smått lyrisk över de fluffiga kycklingbrösten i den fruktigt goda kokosnötscurryn och lammet som smakade sältbemängd sommaräng.
En Mix Sizzlar (grillat) serverad på fräsande gjutjärnsplatta, möra bitar av kött och kyckling, men varför denna asiatiska och plötsliga fäbless får paprika? I Indien, så även i Punjab, serveras den mest utsökta blomkål och fantastiska potatis (Alu, Gobi). Detsamma gäller för Thaiställena där snålheten bedrar visheten och man drygar ut anrättningarna med billig paprika

Så satt vi där hela konkarongen vid beställt bord med plats för barnvagn och då märktes det att det kanske behövs en liten kurs i både serveringsteknik och tempo samt uppmärksamhet.
Vi fick in en liten soppa som skulle behövt några redningsvarv, en "dal" som inte smakade speciellt, men som ändå fungerade som en "starter".
Så kom riset in lite för tidigt och eftersom sällskapet utgjordes av två risätarproffs från Thailand varav än var Rodjana så kom domen ovillkorlig och hård - Gammalt Ris!
-Det har för det första gått förlänge i varmhållning sedan gått ut på någons bord, kommit tillbaka och sedan värmts, eller vilket man kan hoppas på - kokats, svalnats och värmts.
Hursom var det ömsom klistirga bitar, ömsom hårda och ömsom lösa korn och dessutom blott en aningens basmatikaraktär om ens kvar.


Sedan var det inte kul längre! oavsett de olika rätterna vi beställde. Det roliga var familjen och sällskapet i vars närhet vi trivs, alltid.
MEN - vi ska ge stället en chans till innan vi dissar det helt!

2 kommentarer:

Kristina Eriksson sa...

Såg dig på Bingolotto, det verkade som ni hade trevligt! Kul!

Anonym sa...

Hej!

Vi tog hem mat från stället i lördags och var jättenöjda. Faktisk bland det godaste indiska jag ätit i Sverige. De har en nyanländ indisk kock så det kändes som genuina smaker.

//Jonas