tisdag 19 januari 2021

Laab på riktigt

 


Alldeles nyss lagade Jennie Walldén "laab" på kycklingfärs i TV4. Det är väl bra att sådan här mat får spridning, det liksom utökar vår smakpalett ordentligt. Stapelföda i stora delar av Thailand.

Men nu är det ju så att sådana här "främmande" rätter alltid anpassas och ges en egen tolkning när de presenteras i TV...eller skulle väl säga förvandskas. Laab är i original saltig som Östersjön och het som solen med en umami som skriker.

När väl alla ingredienser är samlade i högar på bordet så ska den tillagas ungefär som en risotto, ständig omrörning, hållas vid jämn värme och genomgående fuktighet och ges en balans mellan syra och sälta vilket betyder fisksås och lime kompletterad med torkade, rostade och mortlade (eller hela) thaichili. (Som på bilden)

Det bästa är att laab kan lagas av både fläskfärs, kycklingfärs, kycklinglever, fisk och oxfärs och smakar då olika beroende på man vad man väljer. Plötsligt blir jag oerhört sugen på kycklingleverlaab..mmm!

Följ den här länken för att läsa mer om hur laab lagas på höns och den här länken för att läsa allt jag skrivit om laab, och det är inte lite. I den fullständiga länken finns en hel del recept på den här smakrika rätten som jag hämtat direkt från utmarkerna i Thailand.