söndag 26 oktober 2008

Oxbringa på IKEA och Edsbackakocken på väggen

Omslagsfoto fr.v tre nummer Torbjörn Jonasson, omslagsfoto längst t.h Karl Melander

I väntan på att regnet ska upphöra så att jag kan ta ett nytt nappatag med jorden så bläddrade jag och sorterade lite bilder från telefonen. Det händer ju att jag går utan min Nikon och då tar till min Ericsson istället som "nödkamera".
Jag var till IKEA häromdagen för att köpa ramar till omslagen till den fina "Edsbackakocken" jag gav ut i samarbete md Christer Lingström för snart tio år sedan. Nu hänger de på kontoret som en påminnelse. Fortfarande riktigt bra läsning i de där vackra magasinen.

Rimmad oxbringa på IKEA

Så, för att hämta kraft innan jag letade efter lämpliga ramar med rätt storlek så passade jag på att ta en lunch.
IKEA har ett kliniskt systematiskt storkök, men med trevligt prydliga kockar och med mat som är väldigt mycket Sverige. Här fanns rimmad oxbringa med rostade rotsaker och senap och det kan man ju inte motstå.
Visst, det är lite storkökssmak över rätterna.
Vad menar jag med det?
Jo, att det är en allmängiltighet i smaken, inget som sticker ut, inte riktig sälta i det rimmade köttet, inte riktig skjuts i grönsakerna, dämpad kryddning, ingen ska riskera att bli smakligen förolämpad, mat på korrekt smaknivå alltså, lite utslätat allmänt. MEN det är hederligt tillagat, säkert med engagemang, med glädje och med hyfsade råvaror. TÄNK om de hade vågat mer från köket.
Jag fick använda de kryddor som fanns för att lägga mig på en smaklig nivå som passar mig, men det är inte det som är meningen när jag går ut och äter eftersom jag äter ute mycket för smakunderhålningens skull.