torsdag 22 juli 2010

Rapport från ett litet blomsterhav

Blomsterträdgården

Just nu är det blommorna - snart grönsakerna, gurkorna sväller, squashen likaså, jag har duschat min 1700 talspotatis och vågar nog snart ta upp ett kok av den röda Ahlströmern Rättviks Röd. I morse låg den där fällad, en råtta stor som en pudel, under den grönskande nätmelonens bladverk i min mullbänk. I veckan hade den grävt stora hål i hörnen och fördärvat en del, nu small den ihjäl och August var med när vi grävde ner den och klappade till över hålet med spaden. Gillrade med sämsta Willys prickiga korv, den gillades tydligen och nu är fällan spänd igen för en eventuell partner. Förbannar närmaste grannarnas komposter där råttorna matas in med kycklingrester och kokt ris.

Ska schakta för ett växthus i kväll och i den luckra schaktmatjorden sätter jag potatisen till julbordet, sättpotatis som legat kvar sedan april/maj och fått små hårt knutna violetta groddar.

En böna om dagen för August som är superintresserad av att öppna och se hur bondbönorna utvecklas

Korianderblom är humlefång


Till gurkinläggningar, potatiskok, kräftkok

Vi har aldrig haft stockrosor i trädgården, i år planterade vi dem lite här och där för att få färgglad höjd och vilket neonsken det blev!

Nam prig kapi och grillad makrill

Sotat marinerad makrill på grillen - kräver starka sidosmaker för att lyfta fullständigt och bli till en värmebefriande smakbomb i sinnet.

Det finns tillfällen då solen och värmen lockar fram lusten till det ekivokt smakdjärva i familjen, speciellt när vi kommer samman med andra med liknande intresse.

Häromdagen var vi hos vännerna Åbergs och grillen stod framme och köket var öppet och råvarorna fanns redan på plats.

Rodjana snittade de nyfångade makrillarna. En utmärkt grillfisk och underskattad i smak. De gneds med svampsoja, salt och peppar tillsammans med skuren stjälkselleri och fick mogna tills grillen var het.

Sallad på glasnudlar och bläckfisk, hett så in i Norden

Under tiden sattes en extra sommarhet jam wunseen plameuk; sallad på glasnudlar, bläckfisk, chili, fisksås, mynta, och stjälkselleri samtidigt som en Nam prig kapi rördes ihop. Denna fullkomligt förförande "gucka" skriver tabberaset om i allmänhet här och i synnerhet här

Nam prig kapi till grönsaker och grillad makrill

Häromdagen skrev vi om hur värmen och högtrycket hanteras så att den svenska sommaren vänds till enkelt liv och njutning. Detta ovanstående är kapitel två i den konsten.

Bland fjärilar och humlor

Linnés temynta


Nu är tiden jag drömde om när jorden låg svart och nysådd i början av maj - blommorna ger ett överflöd åt humlor, bin och fjärilar. Hela luften fylls av surrande.

Oregano lockar massor av fjärilar

Bolltistel med tusentals blommor