måndag 18 april 2011

Påsken på Hersby redan firad

Påsken är invigd genom "Påsk på Hersby" i helgen. I Rotsundastugan där den här "rackaren" hänger bakades sammantaget åtta rulltårtor som gick åt och så påskpysslades det ull och ägg

Äggmålartävlingen lockade barnen till varma framsidan av längan från Landsnora. Och det var med största möjliga koncentration som här Alma, gav sig på de urblåsta äggen (det var alltså av urblåsen som rulltårtorna bakades).

När man genomför en helg på Hersby går det åt massor av folk som tillsammans har det riktigt roligt mellan kaffevarven. Det är ofta äldre trotjänare som år efter år ställer upp och det är klart att alla dessa ska ha ett stort och hjärtligt tack för att de skämmer bort sig själva för Hembygdsföreningens räkning. Inte lika självklart är det att yngre förmågor släpper loss och ger av sig själva. Hanna Ström här ovanför är en av dem som gjorde det, utmärkt organisatör, idégivare av rang och tacksamt trevlig också - dagen till ära i påskmundering.

Bo Dahlner, egentligen kemist, men också tredje generationen handlare i Sollentuna med rötter i butiker från sekelskiftets Silverdal och förkrigstidens Helenelund. I helgen hade han all anledning att känna sig nöjd, en ny sändning varor anlände med sylter och honung, sockertoppar och påskägg av klassiskt snitt - affären börjar ta form och bakom disken fanns också Nina Gahm Lagerberg. Nästa temadag på Hersby är den 8 maj då Hersbys örtagård invigs och då är handelsboden öppen igen - passa på att fynda för det kan man verkligen göra. Och appropos Örtagård och invigning så är det ett verk av Anne-Berit Lavold som idag satt i 1700 talets stenhus och virkade snirkliga figurer av halm.

Martin Ström är också en av de här unga som är aktiva inom Hembygdsföreningen och som idag arrangerade äggmålartävlingen för barnen. Tack för det säger jag bara, Tack Martin - jag vet hur mycket jobb som ligger bakom.

Det här är teägg, så kallade, inte för att man äter dem till te utan för att de är marinerade i svart te och kryddade med kanel, salt, svart soja och stjärnanis - doftande granna marmorerade.