söndag 16 september 2012

Torkning som konservering - smakkoncentrat!



Den 30 september öppnas dörrarna till en halvdag på Hersby Hembygdsgård som till en del ska gå i torkningens tecken. Torkning som en av de äldsta och kanske mest smakförädlande konserveringsmetoderna. Kryddörterna från kryddgården ska plockas och torkas. Vår svampexpert* är på plats och vid sidan om experthjälp för att hitta det bästa av matsvampar i svampkorgen kommer hon också att visa hur man bäst torkar svamp för vinterns behov.

Jag torkar regelmässigt allt möjligt. Som i veckan torkade jag mästerligt god högrev som först fått marinera i rejäla skvättar fisksås, rejäla skvättar pojkesoja, en lite mindre skvätt ostronsås, grovstött vitpeppar, en lite skvätt lime.

Så 55 grader i ugnen med fläkten på och glipa i luckan. Efter några timmar är det klart. Lysande till kladdris och fisksås med chilli.

*återkommer snart om detaljer för Årets Höstmarknad på Hersby