fredag 5 januari 2007

Blå pumpabänk


Ute på den blå arbetsbänken på balkongen är det belamrat så här års med det som finns kvar av förra årets odlingsarbete. Några ensamma pottor med jord i, förmodligen efter några växter som det aldrig blev något av. Gamla fröpåsar, tomma. Bindgarn för bönor, pinnar till majsplantorna som brukar gro i långlådor för utsättning den 8 juni, upp och nedvända storkrukor för kardon och kronärtskocka för att de ska få en tillräcklig jordstock och hinna bli klara före september. Och där någonstans ligger de gamla vinlådorna som jag klär in med svarta sopsäckar och fyller med såjord i april för förgroning (bredsådd) av tusen astrar och lådorna för gurka.
I det glåmiga ljuset just idag andades bordet inte längre ödesmättat slut utan en blå förhoppning.
Ljuset kändes annorlunda, som att snart så – snart är det dags igen och de smällgula pumporna från landet som räddades undan frosten väntar på vinterns heta anrättningar.
En av dem nedan så som Rodjanas mamma lagade till dem, en mild skön kycklinggryta med mjukkokt pumpa och söt kokosmjölk.

Pumpa med röd curry (Gaeng phed faktong)
4 pers.

300 g pumpakött skuret i 2x2 cm tärningar
200 g urbenat lårkött av kyckling
4 dl cocosmjölk
1 dl cocosgrädde
3 st spansk peppar, medelstor.
2 limeblad
2 msk röd currypasta
2 msk fisksås
1 näve thaibasilika (Horapaa)
palmsocker
lite olja till stekning

Skär spansk peppar i centimeterbreda remsor diagonalt över frukten. Strimla limebladen mycket fint (nålsbredd).
Skär kycklingköttet i bitar.
Hetta upp en järnpanna med olja. Fräs currypastan hastigt och vänd ner kycklingbitarna. Häll över kokosmjölk och kokosgrädde. Tillsätt pumpan och låt koka mjukt. Strö över limeblad och chilli, vänd runt och smaka av med fisksåsen och palmrockret. Servera med ris.