torsdag 11 januari 2024

Säg semla, det räcker


Märkte hos en konditor att hon rynkade på näsan när jag sa att jag ville ha semlan serverad som en riktig hetvägg, dvs med het mjölk. När jag växte upp i Norrköping, nåja i alla fall de första tio åren, var det semlor enbart under fastlagen och absolut bara tisdagar. Vi åt alltid semlan (kommer av simile, dvs fint malet mjöl) simmande i varm mjölk. När vi kom till Stockholm 1962 upptäckte vi till vår förtjusning/förvåning att semlor även såldes på lördagar och åts som bakelse utan mjölk. Fortfarande idag, 60 år senare tycker jag det är lite konstigt.
Snart, mycket snart ska jag träda in i semlans födslorum i Visby. Mer om det senare!
Måndagspannkaka med fläsk och svamp på en onsdag


Pannkaka i ugn är en enkel vardagsrätt speciellt om den får det där lite extra som rimmat fläsk från Delins i Färila och ostronskivling. Fläsket och svampen får brynas lätt i smör i en stekpanna. Pannkakssmeten mår bra av att göras några timmar innan den ska användas.

Klar att bakas

Mät upp fyra dl vetemjöl och rör ut i en halvliter mjölk, vispa jämt. Vispa i sex ägg, ett i sänder. Salta med en halv tsk salt. Vispa i ytterligare sex dl mjölk den fetaste som går att få tag i. Låt vila.

Ställ en långpanna i ugnen och värm till 220 grader. När plåten är het släng i en 50 g smör och låt brynas lätt. Ta ut plåten och häll i smeten efter omrörning. Fördela ostronskivling och fläsk jämt och ställ in pannkakan i mitten av ugnen. Baka i 30 minuter. Ta ut och låt sätta sig lite innan pannkakan skärs upp i portionsbitar.

Rårörda lingon till. Typ fyra dl lingon rörs med högst en msk socker. Rör tills sockret smält.