tisdag 9 februari 2021

Älgskav, gräddsås och klyftig potatis


Det finns dagar då middagen bara en halvtimme innan servering fortfarande är ett oskrivet blad och huvudet tomt som en papperspåse.
Tur då med ett paket älgskav (jäkla överpris egentligen, nästan 50 spänn) i kylen jämte några mått grädde och några potatisar av fast märke.

Klyftade potatisen, olivolja och salt på och sedan skjuts in i ugnen 200 grader 40 minuter.
Tio minuter innan potatisen är klar hettas en gjutjärnsstekpanna glödhet. Snabbt i med en rejäl klick små och sen ner med den frysta biten älgkött. Vänd vartefter det stektinar och rafsa ito skivorna. Sådär ja, när allt fått lite färg hälls några deciliter grädde över och så salt efter smak (tycker om att våga salta rejält) vrid ordentligt med svartpeppar över (men gör svarpeppar något för smaken? Inte ett jävla dugg om man nu inte vill att det ska smaka svartpeppar).
Aj aj, det ska vara rårörda lingon till. Körde några handfulla frysta i en skål i mikron med lite strösocker 2 minuter på högsta. Ta ut och rör om.

Jo men så blev det en middag i alla fall.