tisdag 15 januari 2008

Rosor och sursöt sås


Första gången jag förstod att sursöt sås var något annat än den som serverades till de friterade fläskbitarna i kinarestaurangen på Storgatan var i en hamn i Thailand för över tio år sedan och under en pilotinspelning för TV med två Edsbackakockar.
På det mobila köket hettade de upp olja i en wok och när det var hoppande hett sänkte de ner en hel liten tonfisk som de lät fritera. Samtidigt förbereddes den sötsura såsen till med grönsaker, ananas och ketchup. Ingen har väl undgått thailändares fäbless för detta sistnämnda?
Igår kväll till middag serverades på vårt bord en syrlig soppa på syrad vitkål och med vitlöksolja, ankfett och frikadeller på fläskfärs. Samma fina färs "gick igen" i de sursötasåsiga grönsakerna, minimajs, tomat, lök etc.
Sökte hos mig själv och hittade ett recept på ett ställe där jag skriver om thailändskt som bantarmat och där en mycket försvenskad variant på "Pad preio wan" delges Er.
Och när jag kom hem välkomnades jag av Rodjana och barnen med en sor bukett röda rosor vid sängkanten i det nytapetserade sovrummet. En bra start på kvällen; Röda rosor och en sötsur sås!