lördag 8 oktober 2011

Kvarndag idag med vindmjöl från vår Holländare på ÖverbySollentuna Hembygdsförening satte istånd Överby Kvarn vid ett omfattande renoveringsarbete som inleddes 1992. Målet var att kvarnen skulle kunna användas för att mala och att den exteriört skulle återställas så som den ser ut på ett fotografi från1904.

Då, för nio år sedan var kvarnen i det närmaste en ruin med rötskador i både panel, konstruktion, vingar och med obrukbara malstenar.
Huvudstyrkan kring renoveringsarbetet, som torde anses som en stor kulturgärning, var Sven-Erik Holmström, Sven Andersson, Johan Jansson och Per-Inge Gynnelhammar. 1994, efter 3000 mantimmar och enormt mycket övrigt arbete, var kvarnen färdigrestaurerad.

Det är inte bara en kvarn att mala i idag (när vi för övrigt konstaterar att det är dags att ge sig på och renovera kvarnen exteriört med ny panel SPONSORER?) utan också ett viktigt teknikminne, vilket inte minst den här lilla filmsnutten visar:
Vingarna spännvidd 16.3 meter och har en total yta om 31.3 kvadratmeter. Alla rörliga delar av trä mot trä, trä inne i kvarnhuset smörjs med fårtalg.


Dagens maldag på Överby i Sollentuna blev en lyckad tillställning både publikt och vad vinden anbelangar. Tyvärr har det vuxit upp en del sly över sommaren (och de snaste åren). För en bra malningsvind ska det vara fritt flera hundra meter framför kvarnen. Som det är nu skapas det för många virvelvindar i luften framför vingarna och det gör vinden ojämn och lurig.Sollentuna Hembygdsförening och Överby kvarngrupp söker efter intresserade mjölnare eller mjölnerskor som dessutom och helst är teknikintresserade. Lämna intresseanmälan, antingen här på bloggen i kommentarsfältet eller till Sollentuna Hembygdsförening på telefonsvarare 08-96 78 65