fredag 4 september 2009

Fet bantning mot tallriksmodellNu är det dags igen att väcka liv i en kostdebatt som hart när inte somnat.
Det är tidningen Expressen som provocerande nog hittat en artikel i medicinmagasinet The Lancet där nutritionsforskaren Jim Mann uttalar sig om fetbantningen eller "LCHF diet" som det kallas.
När Jim Mann slår fast att det inte finns några bevis för att lågkolhydratkost är bra för hälsan är det den svenska läkaren Annika Dahlqvist som görs till någon slags scapegoat.
Hon förklarar till Expressen att det finns en viss bevisning för att hennes kostråd är de riktiga och att kolhydratkost är skadligt.
För en tid sedan skrev jag i tidningen Gourmet om smör och i samband med det jobbet ringde jag upp Annika Dahlqvist för att få hennes direkta uttalanden:
”Vi har ätit smör i tusentals år. Det har vi mått bra av. När margarin och smörkopior kom drabbades vi av hjärtinfarkter”.
Annika Dahlqvist som jobbar på vårdcentralen i Njurunda går käpprätt mot det som dietister i decennier klankat ner på, det feta, goda, aromatiskt nödvändiga i köket.
”Att vi blir sjuka och kan dö av smör är myt och lögn framställt av margarintillverkare, matoljeproducenter och kolhydratindustrin.”
”Smör är nyttigt, rent och gott till skillnad från alternativsmör som framställts genom en kemisk process och har rester kvar av både aceton och bensin i produkterna”.
Doktor Annika Dahlqvist har i mängder av debattartiklar och i egna böcker startat ett krig mot smöralternativen och kolhydratindustrin.
”Det enda vettiga, är riktigt smör”, säger hon.
Tabberaset skriver under på att smakkänslan och livskvaliteten förbättras genom smör och är självt också ett bevis för att smör leder till en viktminskning jämfört med tallriksmodellätande. Dessutom kan många med förhöjt socker intyga att denna förhöjning inte ens blir mätbar vid förändrade kostvanor från kolhydrat till fett.
”Många berättar för mig att smakkänslan blivit förfinad utöver att de blivit smalare”, sa Annika Dahlqvist till Tabberaset.