söndag 27 mars 2022

Hetta i frukostäggen

 


Det var faktiskt August som sa, när han letade i hyllorna hemma; "Jag vill ha Nam Prig Narog med fisksås och löskokta ägg".

Men "naroggen" som vi trodde hade hemma står i hyllan på landet och retas, 33.3 mil härifrån.

Fisksåsen var ändå slut så det fick bli en vända igår till thaiaffären. När jag langade fram burken med "naroggen" (fritt översatt, "chili från helvetet") frågade expediten: "Äter du det här själv?" 

-Hmm jaaa!

"Det är jättestarkt, pet mak"

-Jag vet, arroy mak!

Så började hon ungefär nam laj laj (översatt "jag dreglar") och prata om nam prig narog med hastigt wokade grönsaker, ägg, soja, fisksås, oj oj oj!

-Jag vet, arroy mak mak.

I morse, ett par tre och en halvminutersägg var. Gröpte ur, skvimpade över fisksås och lite soja och toppade rejält med nam prig narog. Så himla gott, som ett uppvaknande, en mild örfil i sommartid.

Facts: Mald gourami, chili 30%, fisksås, tamarind, soja, palmsocker, citron


Genialisk konsthall och genialisk konstnär, Liljevalchs Gert Wingårdh och Harald Lyth


För många herrans ¨år sedan hade jag förmånen att få ställa ut tillsammans med Harald Lyth på Galleri Wallner i Malmö.

Idag bestämde vi oss för att åka till Djurgården för att se på Gert Wingårdhs genialiska skapelse. Vilka rum, vilket ljus, vilken höjd och så fantastiskt anpassat till Harald Lyths måleri, nästan som att det var uttänkt från början.

Lustigt nog har målningen titeln "Tabula Rasa" (tabberaset)

Det där att hålla sig till det som är ens eget träder fram både i byggnaden och hos Lyth. Att inte vika sig för trender utan möjligtvis skapa dem. Det var så många på den tiden som apade efter och försökte vara, medan Lyth bara var sin egen utan utblickar annat än att undersöka det som finns inom honom och ta bort allt som inte är nödvändigt, inte skapa förväntningar eller illusioner blott riktningar och rörelser och rum.

Rummet och bilderna kommer inte lämna mig på länge.