onsdag 24 juni 2009

Solen tillbaka = torkad högrev



Man ser det i Sydostasien lite här och var - fisk och kött på tork.
När vi var nya med varandra, Rodjana och jag, kom hon hem med tre kilo knorrhane som raskt torkades under flugnät på den inglasade balkongen att senare friteras hastigt i filébitar och ätas som tilltugg. Och jag hörde om en matskribentvän i Västerås vars hustru, när hon omedelbart landat i Sverige för över 30 år sedan fick tag på ett paket strömming.
Min vän berättade att han körde hem från jobbet och på långt håll kunde se hur det glittrade i rosenspaljén hemma vid radhuset. Det var strömmingen på tork.
Inkapslad med solstrålar blir det här Isaanköttet en delikatess:


Rör ihop krossad svartpeppar, krossade korianderfrön, salt, lite socker med ljus soja till en marinad. Skär en välhängd och fettsprängd högrev i mycket tunna skivor (ska knappt hänga ihop). stryk med marinad och lägg på nät, under nät, att torka i solen. När köttet är så gott som genomtorrt packas det i smörpapper. Före servering grillas köttet ett ögonblick. Servera med torkad rostad krossad chili utrört med lime och fisksås tillsammans med kladdris.
Det här är kött vi alltid har med oss när vi reser. Hellre det här än snabbmatsalternativen.