onsdag 8 augusti 2012

Hallon är en LCHF-ares desserträddning En av mina bekanta var tidigt ute med det här med LCHF (Low carb high fat). Han tyckte som många andra att kosten gärna tenderade att bli lite enahanda och att man saknade i första hand brödet, sedan potatisen följt av ris och pasta. Underjordiska övriga rotsaker saknade han inte alls, men mest av allt saknade han desserterna.


Då finns det två säkra utgångar på den sista saknaden. Den ena stavas ost och aldrig till förne har vi väl ätit så mycket god ost hemma (rekommenderar ostbutiken i Sollentuna centrum). Den andra stavas "HALLON". Förvisso är det precis i säsong för hallon och själv skördar vi det vi kallar "restauranghallon", sprängfyllda med sötma och hallonsmak*. Men igår använde vi oss** av fryst billigt alternativ***.

2 stora matskedar rysk fet yogurt (17%)
3 dl vispgrädde
2 dl sodavatten
1 nypa salt (läs f.ö. Hagdahls kapitel om nypor hit och dit i Kokkonsten)
1 mixer fylld med frysta hallon.


Pumpa ihop till en rosafärgad glass. Fyll upp med vispad grädde om så önskas och riv gärna lite bitter choklad över (80%)

Annars, fördela färska hallon, hur mycket som helst, i en skål och vispa grädde till.


*När smaker börjar närma sig den specifika råvarans ikonsmak, det vill säga den syntetiska kopians, det är väl då man kanske ska börja känna sig nöjd som odlare.

**Vi=undertecknad och Lovisa och det är Lovisa som sköter alla smoothisar hemma hos oss, socker och kolhydratsfria!

***På tal om alternativ har vi hittat ett jättebra alternativ till potatis i biff rydberg eller biff greta eller vanlig enkel pytt, nämligen tärnade bitar av kronärtskocksbottnar, testa det.