lördag 4 oktober 2008

Christer Lingström slutar på Edsbacka Krog

Jag fick ett mail från min gode vän Christer Lingström för en minut sedan. Ett mail som kanske chockar vänner av gastronomi, tradition och svensk kosthushållning när den är som bäst.
Christer Lingström drar sig tillbaka från Edsbacka Krog och lämnar över till "Eagle", Fredrik Pettersson.
Efter 26 år väljer Christer att fokusera på sin familj, sin hustru, sina barn och sitt nya barnbarn.
Han kommer att driva Edsbackas bistro vidare i sin egen regi och fortsätta utveckla planerna på Edsbacka Bistro Strängnäs.
Christer och Edsbacka har varit en av de viktigaste institutionerna för svenskt modernt matliv och kan bära ansvaret för att svensk smak blivit så ryktbar. Nästan alla av de namnkunniga kockar som idag för den svenska mattraditionen vidare genom egna restauranger och ett helt "eget tänk" har fostrats i Edsbackas kök och av Christer Lingström.
Jag har haft förmånen att få äta på krogen, jobba tillsammans med Christer och lärt känna hans personal sedan Edsbacka öppnade 1983 på valborgsmnässoaftonen och i somras åt jag Christers och Fredriks 25 års jubileumsmeny som jag ska återkomma till.
Så är det och så får det bli, jag har vetat om planerna ganska länge, men fick dem bekräftade för en stund sedan.

Foto: © Göran Lager 2008

Fläsk och Schwartswaldstårta mot Paa Low MooDofterna är förföriska, kanel, stjärnanis, svartpeppar och det präligt feta från läggarna som ligger i den stora grytan sedan många timmar och kokar mjuka i sitt eget fett utspätt med fisksås, mörk kinesiska soja och den friska pojkens soja, på väg; en Paa low moo med hårdkokta vaktelägg.
Koket är en reaktion på veckan som var, det var liksom ingen ordning på maten, ingen kontinuitet även om gårdagens lilla fredagsmys utgjordes av färskstekt sidfläsk med polsk vinkokt surkål och en häftig köpetårta:
Schwartswald, en klart ledande favorit trots alla nytänk. Det är som med choklad. Jag kan äta de mest makalösa chokladdesserter och fantastiska kreationer med högoktanig märkeschoklad handplockad och jäst på specdiella sätt - Guldnougat slår allt!. Tyvärr har receptet mixtrats med å sistone, men ändå.

Lammsmäcka, kantarellmiddagar och fläsk med surkål i all ära - ikväll vankas Paa low moo!