lördag 17 februari 2007

Namprig pau - nödvändig chilliröra


Vi har alltid torkad chilli i mängd med hem från Thailand, den är ju så lätt så vi riskerar inte att få övervikt

När man beställer "Namprig" i Thailand så är det namnet på en typ av mat, Råa och kokta grönsaker kring olika heta röror varav än brukar vara "namprig pau". "Pau" betyder "rostad" och namprig pao är en rostad chilli helt enkelt, mixad med rostad lök, korianderrot och vitlök. Röran är otroligt het och aromatisk och har förmågan att väcka till liv den tristaste av grönsakssmaker.

Huvudingrediensen i vikt räknat är gul lök som hackas grovt och steks i panna så att den får exakt en sådan här färg.

Till en namprig serveras ofta också en halstrad fisk eller grillad kyckling och så det som "mättat miljoner" på tre bokstäver; Ris.


Vitlök och korianderrot mortlas först lätt innan den får rostas med löken.

Namprig pau kan också användas i olika andra thailändska rätter som i "nationalsoppan" Tom Yam och till Gai pad met mamuang, stekt kyckling med cashewnötter. När vi äter nudelsoppa hemma, kwaytiao, så toppas den alltid med en sked het namprig pau. Röran är också utmärkt att använda som marinad till kött och fågel. I de många olika heta salladerna som finns i Thailand ingår också ofta namprig pau.

Alla ingredienser mortlas samman

Det finns inte så många olika sätt att göra en namprig pau på, ändå smakar de lite olika beroende på vem som rostat och mortlad den. Självfallet har jag inte smakat någon som smakar bättre än den Rodjana gör hemma och åtgången på hennes blandning är stor då hon säljer kvantiteter vidare à 30 kronor hektot. Värt att pröva.

Rikligt med vanlig gul lök hackas grovt och steks så att den tar ordentlig färg.
Många vitlöksklyftor körs i mortel tillsammans med korianderrötter och rostas sedan tillsammans med gullöken.

När Rodjana gjorde namprig hemma i Thailand, när hon var liten, fanns det ingen mixer att tillgå i köket, då var det till att få mortla hela vägen till en utmärkt namprig pau. Idag mixas röran bekvämt till lagom konsistens, men morteln är ett vikigt redskap fram till dess mixern kan ta vid, det har med smakan att göra

Torkad chilli, prig heng, rostas och mortlas tills allt blir en behaglig och oljig smet, en rostad chilliröra med lök, en ljuvligt smakande namprig pau.