torsdag 7 februari 2008

Bangkok i dimma, dessbättre inte jag

Donmueang, öde och övergivet


Hur många timmar har man inte vankat av och an på den här flygplatsen, Donmueang, och njutit av människor från alla världens hörn. Tätt, tätt stod flygplanen på rad, gamla DC10 or på sin tid, jumbosar, 737or, märkliga ryska maskiner topolev eller vad de nu heter. Fyra plan i minuten landade och lika många startade på två parallella banor.
Skrivarlyan i Patong

Det ser så sorgligt ut, som en nedmonterad fabrik, som ett nöjesfält som stanat, Nu går en del flyg härifrån, inrikes förstås och några internationella linjer som inte får plats på den nya vackra.
Och i morse var hela Bangkok dränkt i smog – har aldrig sett staden så disig av avgaser, värre än någonsin, som om himlen förmörkats. På fyra tusen meters höjd tittade jag ner och bakåt, då syntes bara en grå massa av Bangkok.
Så har jag landat och flyttat in i en lägenhet jag hyr, en skrivarlya vid havet och med poolen några trappsteg ifrån.

Skjortepilog

Jag checkade ut tidigt i morse från hotellet i Bangkok. På hotellräkningen stod, och det kunde jag anat, tvätt 59 THB och just då hade jag inte tid att dividera, ett flyg att passa och taxin väntade.

Hotellet och skjortan

Ibland är thailändare lustiga, eller så är det vi som inte förstår själva tänket.
Lade en skjorta i en tvättpåse på rummet igår. Det var inte meningen att den skulle lämnas till tvätt, men det tyckte städet. Nu hör det till saken att jag ska resa vidare före klockan tio dagen efter, dvs alldeles straxt. Skjortan skulle levereras tvättad först klockan 11.
Jag gick till desken och berättade som det var och de sa att jodå skjortan kommer innan du reser. Vilken tid då frågade jag. Klockan elva fick jag som svar. Men då har jag rest, sa jag.
Receptionisten tog telefonen och ringde till tvättavdelningen, sedan sa han, Solly, skjortan redan i tvätten, men mot dubbel betalning kan jag få den före klockan elva i morgon. OK sa jag. Då kommer den klockan elva då, sa receptionisten. Nej sa jag då har jag redan rest. Okey Okey I fix, sa receptionisten, dubbel betalning bara, Ja sa jag och fem minuter senare kom skjortan till rummet, struken och fin på galge - den var alltså redan klar och till det dubbla, men ändå facila priset av 12.30 SEK eller 59 THB.
That's Thailand!