fredag 12 januari 2024

Vårrullar - håll i er - här lite tips och trix för bra resultat - pohpiah thod

 

Det där med att skriva thailändska ord fonetiskt är inte det lättaste, ofta blir uttalet i alla fall fel. en sak kan betyda något helt annat än vad som avses bara för att tonfallet inte är rätt och även om vi själva tycker det låter korrekt kommer en thailändare bara att se frågande ut - det har inte med dålig fantasi att göra utan är helt enkelt språket som är skitsvårt och mystiskt! Pohpiah thod, alltså vårrullar kan utläsas som Poppijaathåååd.


Lagade ett femtiotal rullar igår för att ha i frysen och lätt kunna ta fram när man är sugen. Vårrullar är ju egentligen kinesiska för att inte säga asiatiska, men mest vanlig rätt i Malaysia och just det här med pohpiah hänger med genom alla språken och betyder om jag förstått det hela rätt, "tunt bröd med fyllning."

Gott, vårrullarna serverades med Fried Rice (flygande lögner) 
(Kao Pad på thai) av "överblivor" från 
fyllningen och med en het nam prig bun till och som alternativ till
den sötare sweet chilisåsen

Eftersom vårrullen som sådan korsar gränser över hela Asien så är det en tillåtande maträtt i den mening att man kan fylla den med vad som helst, men inte renkött, det har vi provat tillsammans med potatis och det blev inte gott. Så provade vi med kebabkött(!!!!) och det blev skitgott! Alltså, skönt med gränsöverskridande möjligheter.


Rullarna jag gjorde nu är med kött, tvärt emot de vi gjorde för någon vecka sedan som var vegetariska

Det här matade jag ner i fyllningsröran och brynade eftervart: Först kalvfärs från Stenspers i Tallåsen. Strimlade fin toppkål tillsammans med grövre riven morot och stekte långsamt tillsammans med mycket tunt skivad gullök och stickor av purjo. Blandade när det mjuknat med den stekta färsen. Passade på att rosta chili till min nam prig bun när stekpannan inte var upptagen. Mortlade en (1) rostad chili och rörde ner i blandningen. Kokade glasnudlar i exakt fyra minuter och klippte i mindre bitar. Spolade i kallt vatten i durkslag och blandade i. Smakade av med soja (Kikkoman) och fisksås (mer än du tror) och saften från en lime. Sen var det bara att rulla.

Bryn färsen i en järngryta

Strimla lök och purjo så här fint

Stek lök och purjo länge på svag värme tills mjukt och PRESSA vitlöksklyftor 
över mot slutet PRESSA ALLTID VITLÖK...i grytor, 
skär eller riv till sallader och dressingar!!!!

Riv bitar av ostronskivling mot slutet av stekningen av löken. så här ska 
det se ut när stekningen är klar och då har sötman i löken fått en riktig chans. 


Strimlad toppkål och ostronskivling

Helvete vad det svider och framkallar hosta, rostar torkad chili för en nam brig bun.

Morötter och kål steks mjukt på låg temp och länge. späd med kokande 
vatten om det börjar bryna. Det är skillnad i smak på brynt 
vitkål och långsamt kokt. Vi vill inte ha brynt kål i vårrullarna

Glöm inte bort att klippa kors och tvärs i glasnudlarna, 
annars blir det bara ett jäkla nystan av allt i fyllningen.

Sådär ja, rullade och klara, fritera i olja 160 grader tills bruna och krispiga.


Sök gärna på "vårrullar" här på Tabberaset så poppar pohpiah upp och allt jag skrivit om ämnet genom åren. Där hittar du också exakta mått på ingredienserna och en hel del om smaksättare och servering, såser till och om vad som kan gå fel vilket knappast är något.