lördag 15 november 2008

Chilli con Carne


Smaka på det där obestämda, "Chilli con Carne", Kött med Chilli.
Det har inte variot någon stapelvara hemma hos oss.
Idag var det bråttom.
Jag hade jobbat fram ill eftermiddagen, Rodjana och barnen hade shoppat...mamma Shoppar pappa Jobbar. Tiden räckte liksom inte till för någon komplicerad matlagning eller långkok. I jämnhöjd med grönsakdisken ungefär, säger Rodjana "Chilli con Carne". Så går hon mot Tacohyllan "AND I HATE TACO's" och det vet hon, dessa grisigt snabbproteinstinna majsflarnen eller uttryckta små majsaskarna - det är så osmakligt och de lama chillirörorna på burk.
Jag gick till köttfärsen och för att leta bönor - ja, ja...jag vet. Hur kan jag klanka ner på tacohyllan när jag söker konservburksbönor. I en riktigt kryddad chilli är bönorna mest till utfyllnad och behöver inte så mycket egen smak, men det är klart motståndet blir bättre i hemblötlagda och hemkokta bönor, men så var det det här med tiden och för en gångs skull var vi hungriga och i tidsnöd i kombination.
-Jag tänker inte äta några tacoflarn och inte några tortillas heller, så det så!
Och så blev det inte - övertänd som jag var av dagens djävla stress - tvåhundrafemtio pumpar samtidigt och ingenstans att liksom landa och med ungar som vill fortsätta shoppa och med en mage som skrek.
-Nu sätter du dig i soffan och är tyst och blundar och läser Sinnesrobönen - beordrade Rodjana, satte August i babystolen och mullrade igång stekgrytorna, en för stora kött och chiolli-koket och en för ett vegetariskt chillialternativ och så en massa tillbehör.
Det som dukades fram var fantastiskt, och det doftade så förbannat gott av vitlök, steklök, brynt köttfärs, chilli och kummin. Bordet blev alldeles fyllt av olika anrättningar och djäklar i min lilla låda om det inte var den bästa chilli con carne jag ätit, stinn av pepparfrukter och kummin nästan som en gulasch.
KUMMIN-skriker en del kännare av det mexikanska köket.
JA VADDÅ? frågar jag mig.
MEXIKANSKT? Knappast, amerikanskt och utan originala förebilder som det mesta utanför KfC.
Så det går alldeles utmärkt, vän av gamla brödkryddor som jag är.
Så nu när dagen snart går över i en annan är jag proppmätt och landad och god och glad igen.