Linnés Hammarby ligger en gångväg från Uppsala, nåja - gångavstånden på Linnés tid var betydligt längre än idag, vad nu det kan bero på?
Linnés Hammarby är helt fantastiskt vackert och det är lite sorgligt att veta att det var ännu vackrare för 250 år sedan, då var skogsparken trädgård, då odlades det i kålgårdarna. Idag är det stilla ängen, igenvuxen park och äppelodling istället och det är till nackdel för en del av de växter som finns kvar och som Linné själv en gång planterade.
Ett och annat ovanligt träd har årsringar från Linnës tid. En del vanliga växter som spansk körvel, sibirisk nunneört och krollilja är exempel på linnéanska växter på Hammarby.
Det lilla huset på höjden byggde Linne på 14 dagar. Han ville snabbt ha en säker förvaringsplats för sina böcker och framförallt för sitt naturaliekabinett och sina pressade blommor. Här finns inte någon värmekälla av rädsla för eldsvåda...
Förra året såg jag några märkliga inrutningar i marken nere i "parken". En ung doktorand (?) försökte utröna varför krolliljorna minskar. Kanske på grund av att den spanska körveln brett ut sig. Å andra sidan har ju körveln vuxit där i gladaste kamratskap med krollilja i 250 år.
...och här inne står fortfarande Linnés lilla undervisningspulpet, den han kallade sin "plugghäst" för hit in till allt referensmaterial han förvarade samlade han sina studenter. De var stundtals så många att de inte fick plats utan undervisningen fick flyttas ut i trädgårdarna.
Jag träffade doktoranden idag och frågade och hon sitter inne med svaret som hon kommer att redovisa i en rapport inom kort. Hon viskade dock i mitt öra om jag lovade att vänta med att säga något tills rapporten är klar, vad anledningen kan vara. Så nu vet jag.
söndag 1 juli 2007
Spenatsoppa
Idag tog vi ett beslut att ge upp skräpmaten - det är ett beslut som vi tar varje gång vi ätit skräpmat.
Hemma nu ikväll så blev det en soppa på egen spenat och det utan redning och fet buljong.
Väldigt god, rågsiktskaka med vällagrad hawarti till.
Soppan kokas på fiskbuljong, vi har brukar som många kines/thai använda fiskbuljong till mycket mer än brukligt i väst, bland annat till att koka hel kyckling i. Och vi använder fiskbuljong till de flesta soppor vi lagar om det inte faller sig helt naturligt att använda andra fonder förstås
Fiskbuljongen kokas upp med en näve korianderfrön, extrasalt/fisksås om det skulle behövas, vitpeppar. Hela spenatblad, väl rensade från sand och annat, läggs i soppan som sedan serveras omedelbart. Det riktigt känns hur spenaten "tar", lite av strävheten ger sig till känna på baksidan av tänderna, det finns alltså en liten fin beska i spenat tillsammans med syra/sötma.
Volvo P 1800 på kulturuppdrag
Vi hade ju bara tänkt oss en fika i Linnémiljö på Hammarby utanför Uppsala. När vi närmade oss den gamla gården såg vi hur det kastades solkatter över raps och ryps, vete och råg.
På parkeringen stod minst 20 blänkande P1800 av skiftande modell och utförande. Drömbilen. Den svenska sportbilen, kanske efter duetten (som jag varit lycklig ägare av) en av de snyggaste bilar som skapats.
Vilken drömsyn!
Det var alltså Svenska P1800 klubben som kulturluftade sina bilar med ett Linnémöte. Bilarna parkerades på Linnés Hammarby medan förare och passagerare förpassades in till Uppsala och botan med buss. Då hade de redan gått runt på Hammarby och betittat det vi själva också för femtioelfte gången skulle bevittna.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)