lördag 7 september 2019

En riktigt god lördagsmiddag.Glasnudlar, egenodlade supergoda haricots verts (gröna bönor!) och så chili (hothothot), nampla, soja, vitlök och rimmat stekfläsk.
Glasnudlar är så jäkla enkelt att ta till, tre minuter i kokande hett vatten. Glöm inte ta en sax och klippa till dom annars når nudlarna över hela bordet och upp till köksbordslampan när man tar av dem.
Så konstaterar jag att det är en väldig skillnad i smak på mina haricots verts. När jag odlat dem här i stockholmstrakten är de inte lika smakfyllda, har inte samma spänst och djup, smakar mindre grönt och inte med den där riktiga karaktären. Det är alltså haricots verts jag sådde veckan före  midsommar uppe på torpet i Hälsingland. Lite synd kanske att köra dem i chili med fläsk, men har mycket kvar och ska servera dem stuvade i salt smör i morgon. Hoppas också kunna skörda mer nästa vecka.

Syltat fläsk och kaffe; YESSSS!


Syltat fläsk är långkokt fläsksida som sedan får svalna i en lag med olika kryddor. Det här fläsket är perfekt i fetma, kryddning, sälta och dundrar i munnen. Mört så det nästan smälter.
Varifrån?
Björks i Färila.
Syltat fläsk har blivit stapelföda i mitt kylskåp. Jag skriver Mitt för K gillar det inte.

Fläskpannkaka med rårörda lingon


Får man en bit gott rimmat fläsk? Ja det får man från min nya "fläskkran" Delins i Färila som rimmar själva till perfektion.


Slår mig ett minne av salig Sven-Gunnar Svensson. Vi satt på hans kontor på Karlavägen vid lunchtid och hade planerat att gå bort till Cassi och äta hackebiff med pommes frites, enda stället Sven-Gunnar kunde ta med sig hunden och låta den lydigt ligga under bordet.
Då ringer telefonen och det är från nämnda Cassi. "Vi hade fläskpannkaka på lunchen igår. Du var inte här, men vi har sparat en rejäl portion, kommer du idag så är den serverad till dig".
Har nog aldrig varit så fylld av avund där jag satt med min hackebiff och Sven-Gunnar med en helt underbart doftande fläskpannkaka med rårörda lingon.

Jo, jag har en fäbless för rimmat fläsk i olika former. I "mitt" thailändska kök använder jag hellre rimmat fläsk än färskt sidfläsk som i Padpakgadkao, Panëng och Paalow. Det rimmade ger ett helt annat djup än färskfläsk. Men då måste fläsket hålla exakt sälta för att inte ta över allt som saltsoppa och måste vara riktigt fett, mer vitt än rött. Exakt lite mer.

Så fick det bli. Och så här gjorde jag och August igår kväll till middag. 
1) Lingonen fick dra med socker och röras var femte minut tills sockerkristallerna löst sig.
2) 4 dl vetemjöl siktas ner i en bunke
3) 6 dl 3% mjölk och 1 dl vispgrädde vispas ner i blandningen tills slätt. Ställ åt sidan.
4) Sätt ugnen på 225 grader
5) Tärna avsvålat rimmat fläsk (1/2 liter tärnat)
6) Nu har eventuella klumpar flutit upp till ytan, vispa sönder allt till en helt slät smet
7) Vispa ner 6 ägg ett i taget.
8) Späd smeten med ytterligare 4 dl av mjölken
9) Stek fläsket i en stekpanna tills det fått måttligt med färg.
10) Häll fläsket med stekfettet i en långpanna med en rejäl klick smör och kör in i ugnen.
11) När det fläser i långpannan och smöret puttrar lite trevligt så ta ut och häll över pannkakssmeten.
12) Sätt in i ugnen och baka i 30 minuter (håll koll på kakan från 25 minuter så att den inte blir bränd.
13) Ta ut och låt vila fem minuter innan den skärs upp i rejäla bitar och serveras med rårörda lingon.