onsdag 10 mars 2021

Trerätters på en onsdag


August och jag, fem ostron var, stekta nudlar med ostronskivling och ostronsås, uppfriskande citronglass. Jo mindre bra kan man ju äta en vanlig onsdag.

Vi två har ett alldeles speciellt förhållande till ostron och jag tror banne mig att nu under pandemin har vi nog tröstat oss med ostron några gånger i månaden och jag är så glad över att August är en ostronälskare.


Varmrätt? Förvisso har jag ett och ett halvt kilo fin högrev i kylen, men den fick vänta. Det blev stekta nudlar så här: 

Två nystan äggnudlar
1/2 rödlök skuren i tunna båtar
200 g ostronskivling
2 "nävar" fint skuren spetskål
4 fint hackade vitlöksklyftor
2 tsk ostronsås
1 msk Kikkoman soja
knappt en msk fisksås
1 torkad chili

Koka upp vatten och lägg i nudlarna. Koka försiktigt några minuter och under uppsikt. Häll av i durkslag när nudarna är "mjuka med spänst".Hetta upp olja i en stor wok, Häll i kål, vitlök, chili, och lök. Låt steka, men inte bli vidbränt någonstans, bara ta liiiite färg här och var. Skyv undan i woken och lägg i svampen, som självklart får ta färg. Vält i nudlarna. Blanda och smaka av med såserna, smaka, smaka, smaka. Sådär ja...Klart!!!


När vi öppnat ostronen så grillade vi en citron att ha till, men all citron gick inte åt och istället för att kasta dem tog August hand om dem och vispade in citronsaft och zest i en vaniljglass. Friskt och gott avslut på onsdagsmiddagen. Jäkla gott alltihop.

Ostronätaren 2009 två år gammal


Ostronätaren 2021 snart 14 år gammal