fredag 1 november 2019

Rättskaffens Sven-Gunnar SvenssonDet var en sådan där gråmulen dag och vi var på någon eländig ö längst ute i havsbandet nästan så att man såg de brittiska oljetornsflammorna ute till havs.

Vi gick på bryggan mot ett stort fiskelager. Därinne hade några unga fiskare något verkligt sensationellt att visa upp.

Sven-GunnarSvensson pinnade på som vanligt – det var alltid svårt att hänga på honom när det var något spännande i faggorna (eller när det var frågan om att komma först ombord på ett flyg).
Där inne, i ett akvarium, låg en gigantisk hummer och rörde sig makligt.

Jag kommer att tänka på det här apropå Expressen idag, läs om en femkiloshummer här!

Där, i fiskehallen var jag med om något klokt och märkligt om jättehummer. Skrev om det då och tar upp det igen. Läs fortsättningen HÄR!

I morgon är det allhelgona. Sven-Gunnar är en av fler jag saknar omåttligt. Jag går till närmaste kyrkogård och tänder ljus för dem alla. Sven-Gunnar vilar på Galärvarvskyrkogården kvarter 03 


Döden döden döden

Lite synd, eller snarare väldigt synd att den är slutsåld sedan några år tillbaka och att inte jag samlat mig för att redigera och få fram en andraupplaga - äger rättigheterna nämligen. Men jag har haft ett stort antal andra böcker i pipelinen. Annars är just "dödenboken" ett alldeles utmärkt debattinlägg nu när alla ropar på hårdare straff.
Tror jag sa i Sveriges Radio i en intervju och till någon som ropade "dödsstraff": "Vi har testat det grabben och det funkade inte då och det funkar heller inte idag!"

Så här lät några av recensionerna när boken släpptes:

»… en mycket läsvärd bok, som kastar ljus över en ovanligt dyster sida av den svenska historien.«
Lars-Göran TedebrandSundsvalls Tidning

»Boken som formgivits av Christer Jonson i Sysne är en ruggig läsning, men borde
ändå användas i skolan för att belysa ett mörkt kapitel i vår gemensamma historia.«
Bengt Valentinsson, Gotlands Tidningar


Någon gång emellanåt finns den att hitta på antikvariat på nätet eller bokbörsen, sen finns den förstås på många bibliotek också.