fredag 24 juni 2011

Midsommar på Hersby - publik succéJag vet inte hur det är med svenskar, men de tycks ändå trivas med att stå i kök. Först för att komma in på hembygdsgården, sedan i korvkö, glasskö, spunnetsockerkö och lottkö samt kaffekö.

Egentligen hörde jag inget gnäll under hela dagen, men det är klart att det måste funnits irritation, men vad gör man på en liten hembygdsgård i ett i övrigt urbaniserat Sollentuna?

Det kom 3500 vuxna alltså ungdomar och barn oräknade. Uppskattningsvis 8000 människor och med folkdans, danslek, kämpalek och musik hela dagen i kanonväder.

Till nästa år introducerar vi förköp för att korta köerna, VIP får en egen grind. Och kanske man kan rationalisera även sockervadd och andra köer på liknande sätt. Det är väl det enda annars var VÅR midsommar på Hersby KANON.

Alla entusiaster som var med och jobbade är värda ett jättetack! Folkdansgillest folk som inte bara dansade utan som konkade och bar, spikade och satte upp. Alla dessa som hämtade blommor och löv och andra blad, alla som såg till att det fungerade under hela dagen och som ser till att det dagen efter inte begrips hur midsommar kunnat firas där med så många människor utan att det syns ett spår.

TACK NI ALLA OCH TACK ANDRA SOM KOM, HOPPAS ATT NI HADE TREVLIGT.

Så ringdes det tydligen runt bland mina barn och deras kompisar. Jag var betrodd att hålla midsommartalet eftersom jag är hembygdsföreningens ordförande och jag uttryckte det som så att VÅR midsommarstång som precis hade rests var "sexig" och jag fortsatte med att berätta att folk förr i vissa delar av landet inte fick fira midsommar för att danser och lekar, mat och dricka förde dem så nära varandra att det uppstod oönskade graviditeter och ungdomlig otukt den där ljusa, varma härliga mystiska och magiska natten, eller som det stod i ett av påbuden i en socken ”det elacka lefwernet, som ungdomen der wid plägar bruka”. "Pinsamt" fick jag höra hemkommen.