torsdag 9 december 2010

Sent om helgen - mitt i flytten

Jultomten på riktigt

Det blev en ganska så tröttande helg. Julmarknad på Hersby Hembygdsgård, samtidigt med packning och flyttning.

Idag lämnade jag Bygatan för sista gången och jag kände...ingenting! Lägenheten var nu proffsstädad. Ungarnas grafitti gick självfallet inte att ta bort, annars var det kliniskt rent.

Märkligt, att det inte kändes något, jag har ändå bott där i 17 år - det är ju för katten lång tid.

Nu sitter jag i köket i radhuset - det känns desto mer. En trappa upp ligger ungarna "stuvade" i var sitt rum. Det tog bara en halv dag så hade var och en satt sin egen prägel på rummen. En av dem bäddade till och med sängen i morse utan att jag bad henne.

I lastbilen och den svarta bilen framför går nu vårt bohag till den nya adressen

Fortfarande staplar av flyttkartonger.

För 30 år sedan ritade jag och svetsade stora bokhyllor av järn, vinkeljärn i ben och durkplåt som hyllor. Jag rostade dem ute i gotländskt grinigt väder sedan borstade jag rosten md stålborste och klarlackade - det blev vackert om än inte rostbrunt. De specialritades för mitt gamla gotländska hus där det var skyhögt i tak i salen. Hyllorna skruvas nämligen fast i tak och golv. Nu är inte jag alls vän av standardiseringar, då hade jag löst konstruktionen på ett annat sätt. Nu är det tredje gången svenska standard gör att jag måste kapa järnbenen för att hyllorna ska få plats att vinklas upp stående.

Och tänk jag känner ingenting av att lämna 17 års boende

Nu faller det sig inte bättre än att den stora vinkelslipen som jag använder vanligtvis i sten ligger längst in och längst ner i förrådet bakom tonvis av prylar. Clas Ohlsson blev räddningen, en liten vinkelslip av eget märke och tre kaptrissor. I morgon kommer hyllorna på plats.

Till saken hör att inte ens IKEAS hyllor och garderober passar in i 1985 års svenska standard (/det är då vårt radhus byggdes) utan måste monteras stående och då blir det ju problem. Därför måste mina glasade bokhyllor med överhyllor fixas till för att få plats. Det här har gjort att inte en bok är upppackad och med tanke på den ansenliga mängd kokböcker som nu ligger paketerad i lådor har vi hamnat helt ur fas.

Köpethaimat som paus med hela flyttgänget

Trösten i flyttstressen var Janne Norling! han ställde upp som tomte på Hersby hembygdsgårds och Sollentuna Hembygdsförenings Julmarknad som vi arrangerar med slöjd och folkdansgillet. Hur lyckat som helst och alla ungars favvo blev den "riktiga" tomten!