tisdag 2 januari 2007

Döden i Blekinge


Döden är alltid aktuell och de döda i skogen väcks till liv lite varstans sedan min bok "Döden i skogen" kom ut före jul.
Idag sände P4 Radio Blekinge genom sin producent Carina Melin ett alldeles fantastisk, en timme långt, program utifrån boken där de utnyttjat lokal kunskap för att i detalj berätta vidare om lokala avrättningar. Programmet sändes i Citrus och kan laddas ner där!

Detsamma gjorde SVT Luleå häromdagen i ett inslag som sedan sändes i "Landet Runt". Producenten här lyckades citera långa stycken ur boken och bygga ett nästan tio minuter långt inslag utan att ange källan. Även här utnyttjades en lokalhistoriker vars uppgift tydligen var att späda på plattityder och ytligheter, missuppfattningar och myter kring den ondskans tid jag försökt förtydliga som en del av vår egen historia. Ynkligt SVT!
Mejlade "Landet Runt" för att få en förklaring av Bengt "Tjipp" Alsterling som är producent, men blev hänvisad till Luleå i ett kort svar.

Pilutta Dig mitt i maten!


I år är det 100 år sedan Astrid Lindgren föddes. Min bok om maten i hennes böcker ”Järnspisar, hackekorv och tabberas” kom ut i mars 2006, alltså i god tid före jubileet.
Plaza Interiör uppmärksammar boken i sitt julnummer över en helsida och 14 februari deltar jag på studentaftonen på Akademiska Föreningen i Lund tillsammans med bland andra Astrids dotter Karin Nyman för att berätta om maten.
Onsdagen efter besöker jag Vimmerby bibliotek och föreläser över ämnet ”Pilutta Dig Mitt i Maten”. Det ska bli roligt att komma dit till händelsernas centrum där Astridkunskaperna är enorma.