lördag 10 april 2010

Mästerverk på RåkulturI veckan blev det av som vi tänkt så länge - Lunch på Råkultur. Värt varenda spänn, varenda ansträngning, parkering i stan, biltullar, tidspress, allt - det blev en Råkick!
Både jag och Rodjana imponerades stort av både smak, urval, uppläggningar, idéer. Framförallt fräschören. Delar var något av de mest prisvärda vi kan tänka oss just nu.

Vi började med "Langostines råkultur bakad i misosenap" rysligt läcker med stor sötma och bråddjup.
Det här följdes av Nigiri med sockersaltad torsk och pilgrimsmussla.

Nu var vi så inne i ätandet och smakerna som började studsa att vi tog en stor sushi och en Sashimi Råkultur i urval - så bra att vi tog in ytterligare en Sashimi. makrillen med sälta, det lilla röka stinget och så vitfiskar med sin knappast insmickrande tuffhet i både smak och densitet. Senast jag åt så här bra var på en japansk hotellkrog i Amsterdam som gäst hos japanska sojagurus.

Ostron signerade Kittidej Jindanet

Nu ska jag ha ett allvarligt snack med Kittidej Jindanet, vår thailändske kockvän som alla hänvisar till på Råkultur, både Sayan Isaksson och Frida Ronge, och tala om för honom att det kanske är dags att träda fram och visa kunskapen mer offentligt och under egen signatur. Sist vi träffades åt vi ostron "Extra allt" med smakskugga i Thailand. Nu har han förannonserat att komma till Stockholm i maj.

Bondens matbod - längtans matMen de klampar in på mitt område - hemlagad blodpudding, korvkaka, paltbröd, isterband, ostar med smak, överbakat sidfläsk, fet naturproducerad yogurt, ren sylt, inläggningar, You name it!

Så öppnar de butik i Sollentuna Centrum - Sveriges skrytigaste! Och det är Klart att jag är lycklig över det.

Det skulle bli en riktig saluhall var det tänkt - men det blev med den som kärringen som skulle spotta över kyrkan, det hamnade på hakan.

En fiskaffär som jag testat en del, men inte tillräckligt för att att skriva om den seriöst, en seg hummer, upprepade gånger som jag fått undermåliga ostron (bland annat frostskadade).

En köttaffär, som säljer välhängt men ändå en smula omoget kött från Skottland.

En juicebar

En choklad och lösa-nötter butik med chokladfontän.

Det finns anledning att återkomma till den här konstellationen i centrum. Jag tror jag har fog för att säga att förändringarna kommer ganska så snart. Dock inte så att matboden försvinner - den känns helgjuten på plats.