torsdag 8 november 2007

Astrid Lindgren - Tabberas och Emildagen på onsdag


Det är märkligt märkvärdigt. "Odödliga" Astrid Lindgren skulle fylla 100 år nu på onsdag.
Inför arbetet med min bok "Järnspisar, Hackekorv och Tabberas" satt jag hemma hos Astrid och drack eftermiddagskaffe. Ett av minnena är när Astrid får hjälp att breda sin limpsmörgås och sedan doppar i kaffet. Det är klart att man ska doppa, men hemma i mitt barndomshem betraktades det som ouppfostrat. Ändå är det en hederlig svensk tradition att doppa - annat sätt att få i sig det hårda brödet fanns inte - bagarstugan utnyttjades bara vissa dagar vissa månader och däremellan torkade limporna. Se där, en mattradition får sin naturliga förklaring. Doppet i grytan till jul är bara en rest av deta tänk. Och då ska vi veta att just till jul doppades inte för att mjuka upp brödet för till jul hade det bakats en riktigt fin julhög av bröd som tronade mitt på julbordet. Nej doppet till jul var för att få i sig den rikliga köttbuljongen som var så god.
Så kan man fortsätta att associera i all oändlighet.
Hör inslaget om Astrid Lindgren och maten i SR P1 Meny där Tabberaset för en gångs skull inte intervjuar själv utan blir intervjuad.

Amanda Jenssen Idol


Ibland blir det så - att man brödskriver och det är djävligt kul.
Igår hamnade jag i samma soffa som Idols Amanda Jenssen för en intervju och mötet blev väldigt underhållande.
Nu sitter jag här med alla "hemligheter" om den unga, blott 19 år gamla, blonderade, lundensiska tösen som inspirerats av Billie Holiday, Johnny Cash och Janis Joplin.

Veganattack på GrillJag hörde igår att polisen tydligen hittat spår av tändvätska i lokalerna till Grill vilket alltså följdaktligen då skulle vara bevis för att branden varit anlagd och att vittnesuppgifterna stämmer att två yngre manliga personer setts springa från platsen.
Det spekuleras nu hej vilt om anledningen till att Grill satts i brand.
En seriös spekulation är att det ska vara veganer som attackerat krogen vilket inte kommer som en överraskning.
Så sent som den 21 oktober bloggade jag om just den utvecklingen efter en dokumentär på TV om körsnärer.
I bloggen skriver jag bland annat om "nallejakt", vargjakt, och järvhot. Om köttbutiker och om slakt och slakterier och konstaterar: "Snart bambifieras även menyerna på krogarna är jag rädd och då kommer djurrörelsen att ha fullt upp."
Läs mer här