torsdag 8 november 2007

Astrid Lindgren - Tabberas och Emildagen på onsdag


Det är märkligt märkvärdigt. "Odödliga" Astrid Lindgren skulle fylla 100 år nu på onsdag.
Inför arbetet med min bok "Järnspisar, Hackekorv och Tabberas" satt jag hemma hos Astrid och drack eftermiddagskaffe. Ett av minnena är när Astrid får hjälp att breda sin limpsmörgås och sedan doppar i kaffet. Det är klart att man ska doppa, men hemma i mitt barndomshem betraktades det som ouppfostrat. Ändå är det en hederlig svensk tradition att doppa - annat sätt att få i sig det hårda brödet fanns inte - bagarstugan utnyttjades bara vissa dagar vissa månader och däremellan torkade limporna. Se där, en mattradition får sin naturliga förklaring. Doppet i grytan till jul är bara en rest av deta tänk. Och då ska vi veta att just till jul doppades inte för att mjuka upp brödet för till jul hade det bakats en riktigt fin julhög av bröd som tronade mitt på julbordet. Nej doppet till jul var för att få i sig den rikliga köttbuljongen som var så god.
Så kan man fortsätta att associera i all oändlighet.
Hör inslaget om Astrid Lindgren och maten i SR P1 Meny där Tabberaset för en gångs skull inte intervjuar själv utan blir intervjuad.

Inga kommentarer: