torsdag 25 september 2014

Skördesoppa på mangold, tefatssquash, svamp och gullök

Jag befinner mig i ett läge där mat inte längre estmeras. Alltså inte i något slags sjukdomstillstånd utan fram till den 24 november går jag runt på en diet omfattande 800 kcal per dag. Det är alltså en självvald och kontrollerad svält med en kropp som går in i ketos, där mycket lägger sig till vila, andas, tar sats och minskar i vikt och omfång.

Tillhopa med intensiva pulserande träningsdoser dagligen har jag minskat med 7.5 kilo på 16 dagar. Nu ska jag inte ställa mig på vågen förrän efter ytterligare 16 dagar. Mår utmärkt, men dofterna från matlagning och vardagen är lockelser.

Lager och Pacal Barbot tillhopa på Exklusiv Råvara på Högberga
på Lidingö i helgen som försvann


I helgen som var hade jag förmånen att få umgås mycket med Pascal Barbot, en av världens främsta kockar och i sällskap med Björn Frantzén och Exklusiv Råvara, projektet som samlar producenter och kockar kring ett försök att ta fram gamla sorter och raser med större smak, annat textur, större mognad och varsammare hantering. Under Frantzén/Barbots middag satt jag vid sidan av och knaprade på en 200 kcal "nutbar" från itrim. Men det är som sagt självvalt och nödvändigt och ett resultat av alltför många år av vällevnad.

En av Pascals rätter med en färskost från Löfsta, kompletterades vid serveringen med en buljong.


Hemma idag var det trots allt ingen direkt ansträngning att hitta till en god middag, inte minst för att landet är fyllt av mognat grönt.Det fick bli en skördesoppa.

1 liter fint skuren mangold
8 stora champinjoner
1 halv gul lök finhackad
en liten tefatsqsuash
7 dl stark hönsbuljong
3 cl äppelcognac
svartpeppar
1 msk sockerrörsvinäger
1 msk fisksås
1/2 msk svampsoja
3 skivor rimmat sidfläsk

Det är egentligen inget märkvärdigt, men fräs mangold, lök och fint skuren squash i smör och i het panna. Skicka i spriten och tänd på och låt brinna ur. Lägg i svampen skuren i bitar och låt allt puttra mjukt. Lägg över i en soppkastrull och häll över buljongen. När  det kokar upp mixa med stavmixer, smaka av med syra, fisksås och soja. Peppra.
Skär fläsket i små kuber och stek hårt. Deglasera pannan med lite vatten och mixa ner grisflottet i soppan. ervera med lite fläsk på toppen och hårt bröd med smör.

Egenodlad majs och en köttbulleröra med egenodlade grönsaker, vardagsmat...


...och åtminstone August njuter.

Tomaterna växer och mognar efter husgaveln

(Under middagen i kväll höll jag, till godo med en chili sin carne som jag kryddade med thaichili, 200 kcal,och det vore att ljuga att säga att det var gott)