lördag 11 oktober 2008

Välkommen ugnspannkakaJag har ett speciellt förhållande till ugnspannkaka. Har lagat den sedan barndomen, men aldrig fått kläm på storleken på mjöl, antal ägg, liter mjölk. Märkligt för jag håller betydligt mer komplicerad matlagning i lillhjärnan, men simpel ugnspannkaka måste jag slå upp direkt och gör det i en gammal kokbok där sidorna viker upp sig av sig självt då jag ständigt återkommer.
Än värre blev det då vi köpte ny spis med större utgnsbleck opch vi fick öka satsen med en tredjedel.
Nu fungerar det och efter 40 år i köket har jag börjat lära mig...få se nu. En stor klick smör får fräsa i blecket. Om jag vill lägger jag i skivor med fins rimmnat fläsk och minskar på övriga saltet. Fläskskivorna vänds när de tar färg i 225 grader.
Fyra dl vetemjöl special körs ihop med en tsk bakpulver (för resningens skull) och får svälla i åtta dl röd mjölk i tio minuter. Knäck i sex stora ägg eller sju mindre och vispa sönder mellan varje "knäckning". Salta här om behov finns. Lite vitpeppar gör ingen skada.
Späd med ytterligare tre dl röd mjölk. Ta ut plåten med fläsket och häll smeten över, djädrans skönt fräs. Ställ in i ugnen 30-40 minuter. Ta ut när pannkakan fått fin färg och låt vila ett tag innan den delas i fyrkanter och äts med rårörda lingon.
I veckan lagade vi ett vegetariskt alternativ med späd babyspenat. Bara att dryssa över smeten i den heta smörfrästa plåten och baka på samma sätt som med fläsk.
Så, då har jag slagit ett slag för min älskade ugnspannkaka och receptet som är så enkelt är framfiskat ur lillhjärnan och okollat.

Här generar sig ingen

Äldsta krabban i den nya flocken generar sig inte. Här är en av få bilder på henne där hon inte förställer sig till någon slags Manga. Älskade unge!

Krabban gillar inte blixten

Så fort jag tar fram kameran börjar han åma och kroma sig och skrynkla ihop hela ansiktet, samtidigt som han tycker det är skitkul för han sticker fram sin lilla söta nuna ständigt.
Min söta lilla Krabba gillar inte blixten.