måndag 13 maj 2019

Nackdelen med att inte kunna, inte förstå, inte se omvärlden.I helgen var det kulturkväll i Sollentuna.

Då gäller det att baxa in så mycket som möjligt av det som finns och gärna räkna allt som kultur och seriöst.

Det blir många grejer som ska samsas. Och det i lokaler som inte alls är anpassade för verksamheten, eller ”vi hade i alla fall tak över huvudet”.

Är det självklart att en utställningslokal (som inte ens den är anpassad till att vara en lokal för konstvisning) också ska vara lämplig som konsertlokal?
Här sjöng Sollentuna gosskör. En alltid pålitlig välsjungande kör (ja jag har min A med bland gossopranerna!) 

Nu stördes hela konserten av: 
1) Elsurrande lampor, 
2) Spring i trapp som om det vore ett vändkors till föreställningen, 
3) Usel akustik, 
4) Alldeles för många i publiken i förhållande till antal stolar.  
5) Mycket störande ljud från undervåningen (skratt, prat, ungar som böla etc) 
6) Mängder av folk som tagit sig in gratis och tagit stolar för betalande (160 kronor per biljett, vi fick ståplats längst bak).

Hur påverkar alla dessa störningar framträdandet? 
Kören sjönk betänkligt, akustiken gjorde det svårt att lyssna in sig vilken i sin tur gjorde att det stundtals lät falsk (surt). Alltid en fokusfråga vid framträdanden, störande ljud är kurare för en kör (och dirigent). Att kören inte heller haft tillräcklig tid att repetera hör väl också till saken, men lokalen och störande ljud gick igen i alla framträdanden.

Nere på plan ett stod två elever och skulle framföra barockmusik på blockflöjt. Elever från kulturskolan. Det funkade inte. Folk gick fram och tillbaka och pratade högt och till och med skrek till varandra. Jag kände igen dessa gynnare från olika musik och kulturevenemang i kommunen och trodde de visste bättre. Fan ta dessa kulturtanter (gubbarna räknas också in i den kategorin!) Att inte veta bättre, att inte visa respekt tillräckligt, helvete. SKÄMS!

Utanför stod en apparat från ungdomsgården i sardinburken på torget i Tureberg till vilken vem som helst tydligen fick gå fram och labba med. Rockenrollnivå på ljudet, mäktig bas, men va fan! Inte samtidigt med en körkonsert, inte samtidigt med folkmusik i MC museet, inte samtidigt med blockflöjt.

Försökte få tag på någon med gul armbindel eller bricka på bröstet. Det vill säga någon som är med och organiserar, men det fanns ingen, inte en enda och kakafonin bara tilltog.

Gick sedan in i mc museet och där var en helt underbar liten trio (som eminerat ur kulturskolan och sedan gått vidare till Ackis och nu är yrkesverksamma musiker).  
Samtidigt som de spelade åkte ungar omkring på hjulmanicker med svischande ljud i lokalen och folk pratade högt på övervåningen.

Ingen bland arrangörerna tycks fatta det här, man kan inte placera uttrycksfull kontemplativ musik som i ett tivoli. 
”Nä för fan, tryck in bara, visa vad vi går för, se mångfalden och skit i hur det låter, bara det är mycket, extra mycket av allt så det syns, skit i hur det hörs, skit i uttryck, pauser, väntan, upplevelse, bara tryck på i eländighetens lador”.

Helvete, Vakna med i alla fall ett uns av respekt!