fredag 8 juli 2011

Den svenska bilden av sommaren

En björk och en åker med raps, blå himmel med några molntussar, en faluröd lada i fjärran. En hinna mellan verklighet och verklighet, en värld in i en annan. Uttrycker jag mig underligt? Ja, men ungarna hemma har bett mig skriva en låååång spökis. "Skriv så overkligt som du kan". Nä, för verkligheten är tillräcklig. Är redan mer än alvvägs eller kanske ännu lite längre, "Björnresan" för upp till 13. Handlar om det där verkliga och verkligt overkliga. Sådär lite skrivlätt. Spännande att se hur det slutar för just slutet vet inte ens jag än. Under en tid skrev jag natten innan och läste på kvällen efter, högläsning i soffan. Det kändes bra, fick omedelbar kritik. Nu har vi haft en liten paus, men i sommar ska vi vara igång igen så att det hela blir färdigt.

Ros utan namn - väldoft

För de själar som är vilsna. Världen består inte av maskhål mellan tiden, det är ålhål. Efter Sargasso vet ingen vart moderålen tar vägen

OFFER, något som börjar likna sju dödssynder, brott mot LCHFJag går ju på fettbantning, allt sedan den 3 maj och visst det gör nytta. Jag slipper släpa så långt på sju kilo drygt och det är bra även om jag sett att det skulle gått snabbare, helst 18 kilo fram till nu, ser det som en träning i tålamod.

Jag har gjort en eller två offer på vägen, syndade med en ugnspannkaka och McFurry eller vad det heter, någon sliskigt söt McDonaldsglass som ungarna köpte och jag smakade. Jo, en kväll till syndade jag förskräckligt men helt planerat och det var en magisk kväll på Frantzén Lindeberg i sällskap få förunnat.

Igår var vi i Ängsö hos yrkesfiskaren i Mälaren Per Widlund, tillika leverantör av Ike Jimegös till Frantzén Lindeberg, mer om honom i senare uppdateringar under dagen. (Alla som följt bloggen har förstått vid det här laget att besöket där har med kokboken att göra!) DÄR har öppnats ett café och DÄR lockade en smörgås. Vi hade precis varit på sjön och fiskat gös, ål och annat. Sjön suger, i betydelsen att man blir djäkligt hungrig. Björn och fotografen Fredrik langade fram en varsin sådan smörgås med skinka,ost, tomat, gurka - tekaketyp. Ingenting fanns till mig,inge ägg med majonäs, inget kött. Jag tog vågat en smörgås och det var min andra efter Daniel Lindebergs bröd under f/l middagen sedan den 3 maj. Djädrans gått, herre Gud så gott!

Har inte mätt konsekvensen i kilo idag, väntar till i morgon så kanske det gått förbi utan att synas. (snacka om att dölja för sig själv)

I det här finns Högmodet att tro att det nog ordnar sig för att jag är jag. Girigheten är självfallen i sak, vällusten...ååhhh herregud så gott, Avunden i form av att de andra tog, varför skulle inte jag, Frosseri, ni skulle sett mig lystet äta, vrede, mnjaaäee möjligtvis latinska översättningen av "ira" som hämnd och i så fall hämnd på den dittills uppnådda försakelsen (kanske tröst vad vet jag?), Lättja - absolut jag gick rakt fram istället för att pröva till exempel att köpa en bit rökt ål som varit bra mycket bättre.

Jag skulle aldrig i helvete tvinga Augustponken att bada om han inte frivilligt gick i badet. Igår såg han ut att frysa och gick upp under filten på stranden i solen, så ska det vara.

Nu åker vi till Kairobadet, jag och ungarna. Morgonen har gått åt till att tillreda örtstekt kyckling på ben med massor av mangold med vitlök och mynta. Kaffe, sodavatten - det här blir bra, älskar att ligga lat på stranden med barnen - det värsta av allt är att jag lovat simma idag och jag tycker inte om kallt vatten vilket inte har med dödssynder att göra utan snarare uppväxt med en far som spelade vattenpolo på 30-40-talet i 13 gradigt havsvatten (i alla fall går historien så, Furuviks havsbad), gärna badade bastu med isvak och som tyckte att sönerna skulel vara lika duktiga och härdas med det kalla vattnet - jodå jag har guldmagistern med emalj, vilket betyder att jag tagit guldmagistern flera gånger - det var samma vånda och helvete varje gång. Nu tar jag egna belut, men har lovat att försöka doppa mig.