lördag 17 maj 2008

Korsord på svenska i ThailandNär jag var nere i Thailand i februari för att skriva färdigt en bok - ligger på bokdiskarna i slutet av juni - passade jag på att göra några olika jobb för Meny i Sveriges Radio och åt Allas veckotidning.
Länge hade jag umgåtts med tanken att skriva om Britt-Marie Bergman och hennes man trumslagaren och thailändaren Ging.
Britt-Maries kryss hade jag av och till slagits med i olika magasin och tidningar och man undrar ju över underfundigheterna när inte allt blir "Ane" eller "Po".
Hon sitter alltså i ett litet underbart hus med skönt kallt golv på Phuket och levererar sina kryss.
Den här veckan publiceras reportaget i Allas och det är klart att hon har ett korsord med i samma tidning.
För den som inte vet så bloggar hon också.
Här skriver hon om mig, Kolla det!

Leverhatare: Se hit!

När jag släppte en kokbok för några år sedan hade jag inbjudna matskribenter i Konstnärsklubbens lokaler i Stockholm att ta del av boken och smaka på maten.
Rätterna som lagats upp formgavs som små läckra munsbitar, eller snarare bakelser. En av dessa var korvkaka med skirt smör och rårörda lingon.
Det har skett ett generationsskifte bland matreportrar och matjournalister.
Där träffade jag en ung tjej - jag var väl dubbelt så gammal kan jag tänka.
Hon stod och mumsade på sin andra laddning korvkaka. Så sa hon riktat till mig:
"Guuud va gott. Vaad är det här?"
Vispad lever med korngryn och kött från grishuvud, russin, ingefära, mjölk, grädde, lök och sirap, svarade jag.
"Lever?", sa hon med en bister tugga i munnen.
Ja, man vispar levern tills den blir helt flytande, eller river, eller mal eller kör i mixern till soppkonsistens, sedan blandar man i allt det andra och så bakas den i ugn.
Flickan hade ju redan sagt att det var Gudagott. Nu tvivlade hon på sig själv, plötsligt, och tuggan växte i munnen. "Leeever" var det sista jag hörde innan hon försvann ut i köket.
Gamla spöken tas upp till ytan igen, men gott var det.Det ovanstående var bara en reflexion för att komm in på en av rätterna, en av middagarna, i veckan som gick.
Rodjana hade köpt 250 g kycklinglever. Vi brukar hårdsteka den med vitlök och äta med kladdris. Nu stuvades istället levern med örter och kryddor.
Gör så här för att åpstadkomma detsamma och en unikt god smak.
Ta 20 små tahichilli, låt skaften sitta kvar. Hacka grovt en och en halv kapsel vitlök och skala en 2.5 cm bit färsk gurkmeja. Riv ner en smal näve thaibailika (queen). Mortla det hela tills det blir finfördelat.
Skär levern i mindre bitar (tärning). Ta fram ostronsås, lite strösocker och fisksås. Hetta upp en halv dl olja i en panna med höga kanter. Vält i det mortlade och rör runt. När hettan omedelbart är tillbaka ska levern vältas i och fördelas i pannan. Rör sedan inte för mycket utan späd med lite vatten om det blir torrt. Skeda över några matskedar ostronsås och smaka av med fisksås och lite socker. Severa denna Pad Tab Gai med nykokt ris och lite nam prig bun.