torsdag 9 oktober 2014

Köpt kassler för första gången i mitt liv


Och då ställer man frågan där jag står i butiken och ser att Kassler går för lockpriset 29:90 medan benfri mörad fläskkotlett går för mellan 50 och 60 kronor.

Varför jag inte köpt kassler tidigare?
Ville bespara mina barn lukten som ä'r starkt röksyntetisk och så gnisslar det när man skär i köttet, dessutom smittar smaken och doften av sig på händerna och förföljer en dagen genom. En mycket märklig slags mat där förklaringen till priset ovan är att det är sekunda kotlettrad, snabbvuxet och hårt omognat utan ett uns av fett.


Vad och hur tänkte jag nu då?
Jo jag föll för August som kom med en burk ananas och sa att "det här ska vi ha med kassler" för så serveras köttet i skolan, med ananas!

rödbetor till


Jag gjorde så här:
Skar 4 tunna skivor av kasslern och strimlade i centimeterrutor. Kokade upp vatten och blanchade för att få bort rökspräyen. Stekte en gul lök i tunna skivor så att den tog liten färg och fick sötma. Kokade fyra portioner gammaldags makaroner och smörjde en stor form. Täckte botten med svlnade makaroner. Över den blanchade Kasslern och sedan löken. Beströk med tomatpuré och en liten burk tacosås blandad med rejäla stänk tabasco. Ytterligare ett lager makaroni och beströk med rester från förrgårs, en sås på köttfärs, lök och mangold kryddad med fisksås och ostronsås. Täckte med ytterligare ett lager makaroni. Kokade en gratinsås, vanlig bechamel som färdigkokt monterades med lika mängd riven blockost och ett helt ägg. Hällde såsen över makaronilådan och gratinerade 25 minuter på 220 grader i ugnens nedersta fals. Åts med heminlagda röda småbetor.

-Man känner knappt smaken av kassler, det är befriande, sa barnen.

Dt är klart att vi har kakelugnen tänd när det vankas middag i köket

I morgon serveras krämig pumpasoppa....

...med rostad egenodlad majs.

Någon får nobelpris, en annan blir highlightad på itrimJo, jag har varit idog och visst jag har överträffat mina egna förväntningar. Fortfarande dock livrädd att det ska vara en viktökning till nästa invägning.
Igår sammanlagt 11.5 kilo bort. Fatta, det är skitmycket och allt har blivit sladdrigt och för stort.

Men alltså, jag kryddar kycklingssoppan ömsom med het egenrostad thaichili, ömsom het rökt paprika, ömsom het curry eller garam masala, ömsom en matsked vitlökspulver. Då är den okey och blir inte sååååå djävla enahanda. Å andra sidan räcker det med att njuta av viktminskningen för att utsätta sig för fundamenalistmaten.

Känns uppmuntrande att ha blivit veckans highlightade medlem i bantningsklubben. Det går åt rätt håll. Snart halvvägs i svältkuren (nåja 10 dagar kvar tills dess). Ska fettförbränna med promenader och en utökad dos träning den närmaste tiden.