lördag 25 maj 2019

Glasskriget som kom av sigNu ska vi se vad som händer när glassen i Sollentuna konkurrensutsätts.

Nyligen öppnades nämligen en ”avliggare” till Balders i Sollentuna Centrum, ”Gretas” och nere i Edsviken en omskriven gelateria med flera medaljer från senaste SM i glass.

Gretas glassdisk i centrum

Det är inte bara ett namn snappat ur luften – Gretas! Som jag förstått det så är den nya glasserian en hyllning till Greta Dolk, en av landets första kvinnliga konditorer och den som startade Balders verksamhet redan på 1920-talet under konditorinamnet Monarque (?). Greta gifte sig med Eric Dolk, senare en känd profil i Sollentuna inte bara som Balder himself. Idag drivs verksamheten vidare av deras barnbarn, alltså tredje generation och då kan en hyllning till farmor vara högst angelägen.

Provåt häromdagen. Det var bra, men kanske lite karaktärslöst. Bra smak, men alldeles för ointressant textur. Heller inga udda utmaningar i smak. Slinker jag förbi, vilket jag gör ofta i Centrum eftersom vi bor granne, så självklart att deras glass som tillverkas inne i bageriet i alla fall utgör en så pass stark lockelse att det blir än en coupe och i så fall till deras kaffe som är alldeles utmärkt.


Glassen hos Gelaterian i Edsviken

Hur står då Greta sig mot Nina och Yunus på Edsvikensgelateria? Det går nästan inte att jämföra. Det vore som att jämföra en vardagslunch mot en fine dining. Gelaterian
Är framåtriktande och experimentell, jobbar medvetet med konsistens och textur och med råvaror som är utvalda efter kvalitet.

Vi har alltså fått ett bra vardagsglasställe och ett som man gärna åker till oftare än helger. Grattis Sollentuna.


-->