onsdag 29 januari 2014

Återupptäckt det här med gryta och variationerna från världen


Den låter lite skitnödig den där rubriken, men är inte mindre sann för det. I går en svensk gryta på svensk välhängd högrev med anstrykning åt chili utan att vara sönderkokt och till "pulled" gränsande.

Idag kom beställningen sent från barnen. "Thai chicken curry" med gul currypaste som bas och eftersom vi kör lågkolhydrat just nu utan ris och potatis.

Gör så här: 
Urbenade kycklinglår (det många vill kalla för lårfilé och efter den ovanan kan vi snart kalla alla styckningsdetaljer för filé i akt och mening att sälja), det går åt en hel del. Vi körde i oss ett kilo idag (jag och tre barn). Strimla i dryga centimersbitar.
Kör ner ett par matskedar gul currypasta i en het stor gryta. Häll över en burk kokosnötsmjölk, rör om...eller snarare ballongvispa tills currypastan är löst.

Släng i några torkade rostade chilifrukter, två gula lökar skurna i båtar och lägg i kycklingköttet, lite i taget så att inte baljan kyls och tappar stilen.

Nu är det dags att låta ballongvispen vara och istället röra med en stor slev.
Precis när kycklingen är färdig, mjölken separeras från kokosnötsoljan, smaka av med lite fisksås.

Värm på en kastrull med gröna linser (ja jag vet, inte särkilt thai, men nöden har ingen lag när det gäller LCHF) stuva dem i lite smör och servera till (riktigt gott och alls inte oävet.)

Lägg upp med hälften av linserna och hälften kycklinggrytan. Häll på rikligt med sås, ät med sked och gaffel thaistyle!

Inte en "smul" finns kvar.

Het gryta, hot pot, men mer åt chili, men ändå inteJa, vad kallar man alla dessa grytor? Idag lagad bara efter smak och inspiration och ett helt stort, två kilos stycke kött av högreven. Kändes lite hårt och kunde varit mer fet.
Fram med stekgrytan, sju gula lökar skars grovt. Grytan hettades upp och fick tre rejäla skedar ankfett, brynande lök, men den bryner inte så fort med ankfett som med smör så låt grytan bara gå med lite omröring då och då.

Under tiden så skär köttet. Premiärhandlade två kilo löst över disk i Sollentunas nyaste tillskott efter Lidl på Bygatan, Sollentuna Gross off Malmvägen. En helt sagolik butik med nötter, kött, grönsaker, baklawa, konafa, katejef, awame och annat i lösvikt. Stort och med en makalös konservhylla som tarvar en ordentlig genomgång. Handlade vitlöksoliver, inkokta salta citroner och annat sådant man kan äta som varande tillfällig kolhydratallergiker. Butiken är helt nyöppnad och har fel och brister vad gäller prismärkning, men det spelar ingen större roll. Bakom charkdisken finns ytterligare ett rum med stora köttkrokar. Misstänker att man här kommer att själva hänga sitt kött och det lovar mycket väl.


I alla fall, skär köttet i större munsbitar, rör i löken och tillsätt starkt rökt paprikapulver, en rökt anchopeppar, lite mörk buljong (demiglace) och lite sockerfri mörk soja.
Hetta upp en stekpanna och bryn köttbitarna i omgångar, lägg över i stekgrytan. Deglacera stekpannan med starköl (jo, alkoholen försvinner garanterat efter dryga två timmars kokning och lämnar bara kvar en klädsam beska och maltsmak.)

I med ett 20-tal svartpepparkorn och stöt en matsked spiskummin och häll i, rör om, späd med lite kokande vatten och sätt ner värmen till lagom puttringsnivå, lägg på locket och går nåt annat i två timmar (kanske rör någon gång.)

Koka gröna linser att servera till och smetana. Så djäkla bra en helt vanlig tisdagskväll med barnen.