lördag 3 januari 2009

Att älska sig själv

Tryffelkorv, fransk torkad korv, ostar och smör och grönt te ur Thord Karlssons kopp.

För länge sedan var det fult att "älska sig själv". Idag förstår jag att det är en livsuppehållande nödvändighet.
Ett sätt att göra det är att ta en runda med familjen i Hötorgshallen eller i något annat av våra mattempel och handla det som lusten avgör.
Idag fanns lust för det rimmade sidfläsket hos G.Nilssons och två feta ankor hos Hellbergs. Det fick bli så. Fläsket ska vi ha till morgonmat och ankorna confiterar vi i morgon efter att ha rimmat styckbitarna i natt. Ett surbröd fick vi också köpt hos Saluplats 30 efter att vår egen surdegskultur havererat fullständigt (möglade blixtsnabbt).
Korv, vi vill ha korv också, tryffelkorv och det finns hos Österqvists för 400 kronor kilot, tack för det! Men så fick det bli.
Så till Bondens Matbod för att möta kärleken.
Det är så, dessa små gårdsprodukter är tillverkade med sådan ömsinthet, ett sådant urval och ett sådant bekymmer om prima kvalitet att det är kärlek från första tuggan till sista och att handla dessa välvårdade produkter av personal som är bildad är verkligen att bjuda sig själv på en sann kärleksakt. Som smöret från Eskesta i Tierp som får hela köket att dofta syrligt smör.


Doris blå från Stora Lunån längst till vänster.

Så tog vi med oss hem Doris också. Hon är en fjällko som strövar omkring mellan Falun och Hedemora på Stora Lunåns gård. Hon går där tillsammans med fyra andra kor som levererar mjölk till ostar. Vi åt Doris blåa ost alldeles nyss och det var en ren njutning. Vi får väl ta till det slitna uttrycket att "detta ska i fortsättningen bliva vår melodi".

Så nära att Doris finns på bild i butiken tillsammans med systerkorna å¨å Stora Lunåns gård

Brödet, ostarna, smöret, tryffelkorven och en annan fransk korv blev till ett rent skamligt kärleksfyllt mellanmål alldeles nyss. Nu går jag på ankorna, lyckligt upplivad och med alla goda smaker virlvlande runt.