|
Stranden i Albufeira i går vid fyratiden, 21 grader varmt. |
Dom är liksom hängande på varandra, de moderna villorna i Albufeira, och så här och där, originala, tidiga orientinspirerade villor med genuitet. En av dessa är Villa Joya, med trädgård i stupet mot javet och swimmingpool på en av terraseringarna. Den nästan inte syns och är trots det volumiös med tre rika matsalar, ett gigantiskt restaurangkök, lobby, kontor och 25 rum på övervåningen. Villan hålls uppe av genomgående kolonner och med ansiktet mot havet med en anonym och tillbakadragen entrén mot vägen.
|
Solnedgången i går kväll |
Där var vi i går kväll som i en touch and go. Viktor Westerlind och Jonas Sundqvist åkte ner i torsdags för att förbereda. Restaurangchefen Niklas Löfgren, Björn Frantzén och jag själv åkte ner i går tidig morgon.
|
Sardiner på stranden i sällskap en EnFoodie |
21 grader varmt, lite kallare frampå natten, makalös solnedgång och nödvändiga grillade sardiner på stranden tillsammans med ditresta
Rasmus Ragnarsson.
|
Genomgång timmen före middagen, Viktor Westerlind flankeras av Jonas Sundqvist |
Sjukt många i köksbrigaden och i stort sett en servitör och lite fler till varje gäst. Fullbokad restaurang till kvällen.
Hela gästspelet ingår i Villa Joyas
Gourmetfestival som firats varje år sedan 2007. Ett gigantiskt maskineri med namnkunniga kockar som landar i tyske
Dieter Koschinas och
Matteo Ferrantinos tvåstjärniga kök, den förstnämnde en tämligen excentrisk herre som styr sin brigad på ett gammeldags vis.
|
Kvällens meny |
Härom kvällen fanns den japanske brasilianske chefen från Konoshita,
Tsuyoshi Murakami i köket, en annan kväll bjöds gästerna på en stor meny tillagad av portugisiska michelinstjärnkockar. I kväll gästas Villa Joya av
Joan Roca (nummer ett på W50B). Senare i veckan följer gästkvällar med bland andra
Quique Dacosta såväl som
Pascal Barbot från l'Astrance.
|
Björn Frantzén gör en genomgång av presentationerna med serveringspersonalen |
|
canapéerna |
|
Jag var inte ensam om att tycka att just de här ostronen var de bästa jag smakat |
|
Tartar |
|
Jag och Rasmus Ragnarsson gick på stranden och pratade om vad vi tidigare ätit på Frantzén och vi mindes gemensamt med lyriska inslag i beskrivningen velouten med löken, grädden och lakritsen. Den var glädjande nog på kvällens meny. |
|
Satio de Tempesta, med ingredienser från omgivningen kring Albufeira |
|
Marulk, perfekt |
|
Hotpot (hemma på Lilla Nygatan serveras den med älg. |
|
Desserten på rödbeta som säkert många fann omtumlande. |
|
Björn Frantzén med en av ägarna till Villa Joya, Joy Jung |
|
Viktor Westerlind, nöjd kökschef under gästspelet |
|
Vi landade 14 i går lördag. Bara 18 timmar senare satt vi på flyget tillbaka hem och i morgon är det 100 på igen. Glimten av korkekarna och värmen, ljuset, vänligheten och maten gör att vi står ut ytterligare med halka, gråkyla och allmänt grinigt väder. |