onsdag 22 december 2010

Till Er alla

Fäviken med utsökt kokkaffe och mycket mer
Under några dagar ska jag ägna uppmärksamhet åt Fäviken. Jag var där under en sannerligen uppseendeväckande middag i söndags kväll.

Långt innan middagen serverades välkomstkaffe och ett smörgåspaket. Kaffet var av pressotyp, samma slag jag själv sedan något år njuter hemmavid. Nymalda bönor som omedelbart övergjutes med hett vatten och där sumpen efter några minter av lakning pressas bort genom sil - med rätt bönor och rätt malning blir det bra.

Det första intrycket av Fäviken blev alltså ganska allmänt. Jag minns att jag tänkte - kaffet, jaha!

Många, många timmar senare - ett gott stycke efter middagen bjöds kaffe i jaktsalongen och invid det stora snookerbordet. Då förstod jag vad jag efterlyste redan till matpacken när vi anlände - det där kaffet som sticker ut så exeptionellt idag bland allt italienskt - kokkaffe. Och det gav en sådan enorm nostalgikick. Dessutom serverat ur en rejäl kopparkanna av sådan typ som kyrkkaffet serverades ur förr.

Kokkaffe (!). Glömskans kaffe kommer att serveras hemma hos oss i jul.

Där bakom välkomnande eldfat ligger det omtalade magiska köket vars håvor vi avnjöt om kvällningen

Farsan kommer från norr om Dalälven och norr om Dalälven drack man inte annat än kokkaffe. När familjen sedan flyttade till Norrköping (Där jag för övrigt föddes) hade farsan traditionen att koka kaffet med sig och jag kan inte minnas annat än alla de andra i radhuslängan också kokade kaffet.

Det var först när vi kom till Stockholm i början av 60-talet som vi mötte bryggkaffet av typ Melitta. Där blev vi udda och utanför.

Fina middagar plockade morsan fram en urtyp för undertrycksbryggaren Don Pedro. En ohygglig magisk och vacker tingest med två på varandra stående glasbubblor och däremellan ett silfilter. Underst en liten rödspritsvärmare vars blå låga slickade nedersta bubblan och fick vattnet att koka över till den översta där ett snusmalet kaffe måttats upp. Lågan togs då bort och genast sögs kaffet tillbaka genom silfiltret ner till understa bubblan igen. Kaffet dracks i små sirliga mockakoppar med guld och rosenglasyr.

Hursom var kokkaffet i Fäviken ett avslut på en middag som omfattade alla mina gamla favoritsmaker bland annat gammelost och rakørret.