torsdag 27 maj 2010

Internationell mat på internationellt dagis

Här, på Malmvägen, ligger vårt internationella dagis som alls inte har tillnamnet Internationell, men som är det ändå - poch här har det firats internationell matdag länge.

Nästa år är det 25 år sedan det första gången hölls Internationell matdag i Sollentuna - en tradition som sedan en tid också firas på förskolan Terassen. Idén var en driftig barnskötares på ett annat, men närbeläget dagis. Att låta föräldrarna, som kommer från alla världens hörn, laga en middag och ta med sig och bjuda alla på.

Anledningen till att vi fortfarande i livet befolkar ett dagis 'är naturligtvis August som för övrigt fyller tre år på lördag (Vesak, också Buddhas födelsedag). August var trött efter att ha lekt hela dagen så¨det där med internationell mat roade honom föga...

Ett tag degenererades bordet från att ha varit dignande i flera olika plan till att några föräldrar bara tog med sig två falskor fanta och en påse chips - inte så kul.
Sakta men säkert håller det på att bli et riktigt bord igen med maträtter från familjernas hemländer och egna kök och här kunde man i år bara förbluffas över pirogtraditionen från Estland, Chile, Afrika, Turkiet och alla smakade de olika. Eftersom majoriteten familjer är muslimer handlade jag 3 kilo utmärkt halalhögrev i vår lilla köttbutik på gatan och kokade en kalops efter alla konstens regler.

..han blev rent av petig och det är inte likt honom - det är hans andra internationella matdag så han är bara i början och vänjer sig med åren.

De allra flesta hade nog förväntat sig thailändsk hetta och överflöd, men Rodjana stod på jobbspisen hela dagen så uppdraget blev mitt och då blev det kalops som den serverades som väkomstkalops i Saltkråkan då familjen Melkersson flyttade in. (minns Ni?)

Bubblande bulgarisk yougurtboll

Det är mer som en mjukost än som yougurt, ändå med den sprittande yougurtkaraktären i munnen. Hittade burken i vår affär för "invandrade varor" och köpte direkt för att den såg lite spännande ut. Serverades häromdagen till Rodjanas medelhavsbuffé vi njöt av till middag. Klar överraskning och burken tog slut väldigt fort.